Roma holokauszt - Langerné Victor Katalin: nem engedhetjük meg magunknak a felejtést

Kultúra, 2018.08.02

Az emlékezés fontosságát hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, csütörtökön Budapesten.

Langerné Victor Katalin az emléknap alkalmából Újpesten rendezett konferencián azt mondta, kettős a feladat: az egyik, hogy a szájról szájra terjedő történeteket továbbadjuk, a másik, hogy a történeti hűséget történelmi hűséggé alakítsuk.

"Nem engedheti meg magának senki, egyetlen ember sem, de egy nemzet végképp nem engedheti meg magának a felejtést" - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Hozzátette: a közösségek, a nemzetek, a nemzetiségek, a kisebbségek történetében számos olyan esemény van, amely fájdalmas, tragikus.

Ezekre nem szívesen emlékezünk, de közös emlékezetünk része az is, ami tragikus, mint például a roma holokauszt -mondta a politikus.

Langerné Victor Katalin emlékeztetett arra, hogy Auschwitzban, a cigánytáborban 1944 májusában a romák fellázadtak, és hősként küzdöttek az életükért.

A megemlékezés mellett hősöket is ünnepelünk - mondta.

Molnár Szabolcs kerületi fideszes alpolgármester elmondta, hogy 1944. július 11-én Újpestről korra és nemre való tekintet nélkül hurcoltak el tízezer zsidó és roma származású embert. A kerületi önkormányzat ezért 13 éve július 11-ét újpesti gyásznappá nyilvánította.

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) országgyűlési képviselő szintén azt hangsúlyozta: szükséges emlékezni, az áldozatok emlékét megőrizni, hogy soha többé ne forduljon elő ilyen szörnyűség.

Azt mondta, a háború borzalmai kivételével Újpestet a befogadás jellemzi, az önkormányzat példaértékű együttműködést alakított ki az ott élő nemzetiségi közösségekkel.

Karsai László történész közölte: a nácik és szövetségeseik romapolitikája még ma sem kellően tanulmányozott és feldolgozott téma.

A szakirodalomban komoly viták folynak még a legalapvetőbb kérdésekről is - tette hozzá.

Karsai László azt mondta: nem volt európai cigánynépirtási terv, a nácik nem tervezték valamennyi roma legyilkolását.

A zsidókkal ellentétben nem tartották őket "az emberiség elpusztítására, illetve világuralomra törő, iszonyatosan nagy hatalmú fajnak". Faji alapon üldözték őket, "életmódjukat genetikai okokra, áltudományos érvekre alapozva rágalmazták" - mondta.

Az Eötvös József Cigány-Magyar Pedagógiai Társaság és az Asociatia Nevo Parudimos (Románia), valamint az Együttható Közösségépítő Egyesület által szervezett tanácskozáson jelen volt Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló is.

Augusztus 2. 1972 óta a roma holokauszt nemzetközi emléknapja. A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján azóta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer romát gyilkoltak meg. Az Európai Parlament 2015. április 15-én tartott plenáris ülésén határozatban mondta ki a második világháború alatti roma holokauszt történelmi tényét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!