Salgótarjáni művész festményét adományozták a városi múzeumnak Chiléből

Kultúra, 2023.05.31

A salgótarjáni születésű, de életének jelentős részét Chilében töltő festőművész, Cseney László egyik képét adományozta a nógrádi város Dornyay Béla Múzeumának az alkotó családja; az átadási ünnepséget szerdán tartották.

Salgótarjáni művész festményét adományozták a városi múzeumnak Chiléből Az 1944-ben készült olajfestmény a festő feleségét, Cseh Kontha Rózát ábrázolja, címe: Budapesti lány. Cseney Vuchetich László, vagy ahogy Chilében ismertté vált, Cseney Ladislau 1905-ben született Salgótarjánban. 1930-ban utazott először Chilébe, nászútra, feleségével 1952-ben kapta meg az állampolgárságot.

Camilo Sanhueza, a Chilei Köztársaság budapesti nagykövete elmondta: országában könyv készül az 1940-es években ott Cseney Lászlóval együtt letelepedő magyar művészekről. A diplomata, aki műgyűjtő is, közölte: van néhány alkotása a művésztől, aki számos díjat nyert a dél-amerikai országban, 1942-ben például Santiago aranyérmét kapta meg.

Fekete Zsolt, Salgótarján baloldali polgármestere felhívta a figyelmet, Cseney születésnapja egybeesik a város napjával: január 27.

Közölte: a festményt tavasszal vették át, az elmúlt hetekben restaurálták és új keretet is kapott.

Cseney László a magyar képzőművészet jeles képviselője, akinek munkássága végül többnyire dél-amerikai tájakon, a Csendes-óceán partján teljesedett ki. Munkáinak elsődleges értékét és minőségét az őszinteség adja. Egyike azoknak a magyar művészeknek, akik jelentősen hozzájárultak a művészet fejlődéséhez és intézményesítéséhez Chilében - mondta Fekete Zsolt.

Cseney László fontos szerepet töltött be olyan festők tanításában, akik közül páran máig meghatározói a chilei művészvilágnak - közölte.

Esteban Vuchetich de Cseney, a művész unokája a múlt század legismertebb magyar festőjének nevezte nagyapját Chilében.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Salgótarjáni művész festményét adományozták a városi múzeumnak Chiléből Salgótarjáni művész festményét adományozták a városi múzeumnak Chiléből Salgótarjáni művész festményét adományozták a városi múzeumnak Chiléből Salgótarjáni művész festményét adományozták a városi múzeumnak Chiléből
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!