Sikeres volt a Christie's Sanghajban tartott tavaszi aukciósorozata

Kultúra, 2015.04.28

    Sanghaj, 2015. április 28., kedd (MTI/EFE) - Több mint 86 millió jüan (3,8 milliárd forint) bevételt hoztak a Christie's aukciósház sanghaji tavaszi aukciói, amelyeken a felvonultatott 84 tételből 74 talált új gazdára - ismertette a részleteket az árverési ház a honlapján.

A 20. századi, valamint kortárs ázsiai és nyugati műtárgyakat, ékszereket, órákat és borokat is kínáló árveréseken a hétvégén 3,03 millió jüanért (135 millió forint) cserélt gazdát Picasso Grand vase aux danseurs című (1950) munkája, míg Salvador Dalí Dance of Time I című (1979) szobrának leütési árát 2,6 millió jüanra (115 millió forintra) tornázták fel a licitálók.

Az aukciókon felvonultatott tételek között továbbá Marc Chagall-, Andy Warhol- és Tom Wesselmann-alkotások is szerepeltek. Az Ázsiából, Amerikából, Európából és a Közel-Keletről érkezett vásárlók részéről a feltörekvő és a már befutott kínai művészek munkái iránt is nagy volt az érdeklődés.

A szakértők a kínai műtárgypiac fellendülésének újabb jeleként tekintenek a hétvégi aukciók sikerére. Caj Csingcsing, a Christie's kínai fiókjának elnöke szerint a helyi gyűjtők ízlése egyre kifinomultabbá válik és egyre több köztük az olyan fiatal, akik általában tanultak vagy nyugati országokban dolgoznak, így az ízlésük és a látásmódjuk is sokkal "nemzetközibb" és jóval nagyobb nyitottság jellemzi őket.

Az elmúlt évtizedben a kínai műtárgypiac fejlődött a leggyorsabban a világon. A Christie’s 2013-ban rendezte meg az első aukcióját a szárazföldi Kína területén, és azóta is a 20. századi és kortárs műalkotásokra koncentrál a helyi licitjein.

(http://english.cntv.cn/2015/04/27/VIDE1430085002133415.shtml)

(http://www.christies.com/auctions/shanghai-spring-auctions-2015/#overview-section)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!