Simon Broughton kapta a Budapest Ritmo Díjat

Kultúra, 2018.10.08

Simon Broughton, a rangos brit világzenei magazin, a Songlines főszerkesztője vehette át a Budapest Ritmo Díjat a hétvégén a fővárosban megrendezett világzenei fesztivál zárónapján.

A díjjal minden évben egy meghatározó külföldi szakember tevékenységét ismerik el, aki sokat tett a világzenéért a nemzetközi szinten és kiemelten hozzájárult Magyarország és a régió kulturális jelenlétéhez. A dokumentumfilm-rendezőként is ismert Simon Broughton, a világzenei színtér meghatározó alakja zenészek generációit inspirálta - közölték a Budapest Ritmo szervezői hétfőn az MTI-vel.

A fesztivál Közép- és Kelet Európa egyik legfontosabb világzenei eseménye, amit idén harmadszorra rendezett meg a Hangvető és a CAFe Budapest.

Mint a kommüniké kiemelte, Simon Broughton behatóan ismeri, érti és támogatja közép- és kelet-európai népzenei hagyományát. A táncházmozgalom kezdetén, 1978-ben találkozott a magyar népzenével, és ez számos utazást, barátságokat és elmélyült kutatómunkát ihletett. "Broughton cikkei, szerkesztői munkája, filmjei és rádióműsorai mintául szolgálnak a világzene iránt érdeklődőknek a zenei élmények és a világ zenéi iránt érzett vonzalom kifejezésére".

Simon Broughton otthonosan mozog Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Szerbia, Románia és Albánia hagyományos zenei nyelvében és kortárs színterein is. Ő írta a Rough Guide to World Music magazin Kelet-Európára vonatkozó fejezeteit, számos albumot állított össze a térség zenéiből és több dokumentumfilmet rendezett a magyar zenéről.

"Az egészen apró részletekre is kiterjed a figyelme, a zene társadalmi, történelmi és esztétikai kontextusát is érti, számon tartja a dalszövegek finomságait vagy hangszer különlegességeket. Művészi szintre emelte a zene értését" - fogalmazott Weyer Balázs, a Budapest Ritmo programigazgatója a díjátadón.

A brit szakember nagy megtiszteltetésnek nevezte a Budapest Ritmo elismerését. "Munkámhoz nélkülözhetetlen volt az a rengeteg segítség, amit zenészektől, a Muzsikástól a Söndörgőtől, a Hangvetőtől és másoktól kaptam". A Budapest Ritmo Díjat a magyar Muzsikás és a lengyel Muzykanci közös koncertjén adták át.

Az idei háromnapos Budapest Ritmón a nemzetközi világzenei színtét olyan kiválóságai léptek fel, mint a Trio da Kali, a Sabor de Grácia, a Tuuletar, a Ladysmith Black Mambazo, Tcha Limberger és az Ekrem Mamutovic Orkestar. A vasárnapi záróeseméynen tartották a Roma Ritmo gálakoncertet, ami kiteljesítette az idei fesztivál roma fókuszát. Az idei fesztivál egy közép- és kelet európai művészeket szerepeltető showcase eseménnyel, konferenciával és a kapcsolatépítést elősegítő programokkal egészült ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!