Síremléket avattak Szervátiusz Tibor emlékére Budapesten

Kultúra, 2020.07.26

Szűk körű ünnepségen felavatták Szervátiusz Tibor (1930-2018) szobrászművész, a nemzet művésze síremlékét vasárnap Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkert művészparcellájában.

Síremléket avattak Szervátiusz Tibor emlékére Budapesten A síremlék felállítását az alapító művész 90. születésnapjára időzítette a Szervátiusz Alapítvány, amelynek tájékoztatása szerint a Nap-kapu nevet viselő emlékmű Kontur András szobrászművész alkotása.

A közlés szerint egy csaknem 3 méter magas, rodéziai feketegránit-sziklából a feleség kérésére Nap-kaput faragott Kontur András. Az obeliszk mind a négy oldalát áttöri a napsugár, hogy végül középen felragyogjon. Mint írták, ez az a szikla, amely több évtizedig állt Szervátiusz Tibor udvarában és amelyből Kőrösi Csoma Sándor szobrát szerette volna elkészíteni, ám a nyolcvanas évek kulturális vezetése ezt nem engedélyezte.

A közlemény felidézi, hogy a Nap többszörösen is kötődik a neves szobrászművészhez: egyrészt jelzi az ősi hitet, a régmúltat, amellyel sokat foglalkozott műveiben Szervátiusz Tibor. De utal a jelen Erdélyére is, a szülőföldre, ahol ma is faragják a székelyek a napot. A Fiumei úti Nemzeti Sírkert művészparcellájában található síremlék Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere támogatásával valósult meg - közölte az alapítvány.

A közlés szerint a bensőséges hangulatú ünnepségen a művész előtt tisztelgő "szeretetáldozatot" mutattak be. Döbrentei Kornél Babérkoszorú-díjas költő méltatásában emlékeztetett arra, hogy "a kivételes talentumú szobrászművész síremléke avatása azt is bizonyítja: nem hal meg az, akire emlékeznek. Szervátiusz Tibor nem halt meg és nem hal meg soha, a jövő kövén fog kicsírázni mindig". A síremléknél Petrás Mária énekelt, Sipos Mihály és Kardos Mária a kedves gyimesi keservesét játszotta el, majd az alapítvány megkoszorúzta az újonnan felállított síremléket.

Szervátiusz Tibor Kossuth díjas szobrászművész, a nemzet művésze 1930. július 26-án született Kolozsváron és két éve hunyt el. Hatalmas életművet hagyott maga után, alkotásai köztereken, múzeumokban, közintézményekben és magángyűjteményekben is megtalálható. Emlékét őrzik a felesége gondozásában megjelent albumok mellet az életművét bemutató monográfia, a Szervátiusz Alapítvány és az özvegy által alapított ösztöndíj is.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Síremléket avattak Szervátiusz Tibor emlékére Budapesten Síremléket avattak Szervátiusz Tibor emlékére Budapesten Síremléket avattak Szervátiusz Tibor emlékére Budapesten Síremléket avattak Szervátiusz Tibor emlékére Budapesten
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!