Szakály György: a többi művészeti egyetemmel egyenrangúvá vált a táncművészeti

Kultúra, 2017.02.03

Az elmúlt hatvan év legfontosabb eredményének nevezte Szakály György rektor, hogy február 1-jétől Magyar Táncművészeti Egyetemként (MTE) folytathatja tovább magas színvonalú szakmai munkáját a korábbi táncművészeti főiskola, és ezzel egyenrangúvá vált a többi művészeti egyetemmel.

A változásokról tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón Szakály György hozzátette, hogy az intézmény egyetemi rangra emelkedését arculatváltás és átalakulás is kíséri.

Kiemelte, hogy az elmúlt napokban az utóbbi évek legjelentősebb beruházásaként megkezdődött az az 1,2 milliárd forintos ingatlanfejlesztés, amelynek eredményeként külön infrastrukturális egységként csatlakozik szeptembertől a campushoz a Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézet. A Stúdió In-Ex tervei alapján készülő létesítmény három épületrészében, három szinten egyebek mellett hat tánctermet, három tantermet, kilenc vendégszobát, öltözőket, tanszéki és adminisztrációs irodákat, közösségi tereket, kiszolgálóhelyiségeket, közlekedőket, zöldtetőt és teraszt alakítanak ki.

Szakály György beszélt arról is, hogy az intézmény az utóbbi években régiós szakmai kapcsolatai révén közép-európai oktatási központtá vált, és új fejlemény, hogy az Alma Mater Europaea - Evropski Center Maribor magánegyetemmel együttműködve tavasszal keresztféléves klasszikus balett-tanári mester szakot létesít Szlovéniában. Korábban már indult hasonló táncpedagógus-képzés Zágrábban, ahol a közelmúltban fejezte be tanulmányait az első végzős évfolyam.

A tágabb nemzetközi kapcsolatokat tekintve az intézmény Tokióban és Kiotóban rendszeresen tart a balettművész szak számára éves megtekintést, amelyen Szakály György több száz jelentkezőből választja ki azt a pár tucat diákot, aki sikeres próbatáncot követően felvételt nyer az egyetemre.

A hazai képzésekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy az MTE képzésében szeptembertől helyet kap a színházi tánc szakirány, és újraindulhatnak a korábban kihelyezett képzésként működött kurzusok is. Folytatódik például a tavaly szeptemberben a Nyíregyházi Egyetemmel közösen elindított néptáncpedagógus képzés, de szerepel a tervek között Pécsen egy moderntánc-pedagógus, Győrben pedig egy klasszikusbalett-pedagógus képzés elindítása a helyi egyetemek közreműködésével. Mindezeken túl a Magyar Táncművészeti Egyetem a közeljövőben doktori iskola beindítását is tervezi.

Számos nemzetközi együttműködés között arról is beszámolt a rektor, hogy február 11. és 25. között egy olyan balettkurzusnak ad otthont az egyetem, amelyen az Oslo National Academy of the Arts hallgatói és balettmesterei, a Frankfurti Művészeti Egyetemről Mark Spradling táncművész-koreográfus, szlovén táncosok és neves hazai balettművészek, balettmesterek, koreográfusok, valamint magyar végzős hallgatók vesznek részt. A Norvég-magyar balettkurzus elnevezésű projekt a Norvég Alap és az EGT Alap támogatásával valósul meg, amelyet a Magyar Nemzeti Balett Alapítvány nyert el. A program célja a kortárs előadóművészeti együttműködések előmozdítása, más nemzetek kultúrájának, táncművészetének megismerésén, új stílusok, előadásmódok, módszerek elsajátításán és a nemzetközi kapcsolatok erősítésén keresztül.

A program a MOM Kulturális Központban rendezett gálaműsorral ér véget, amelyen a Dohnányi-év alkalmából a 140 évvel ezelőtt született zeneszerző-zongoraművészről éppúgy megemlékeznek, mint a magyar koreográfus nemzedék kiemelkedő alakjáról, Seregi Lászlóról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!