Szakértő: Milos Forman a filmszakma állócsillaga volt

Kultúra, 2018.04.14

Milos Forman a filmszakma állócsillaga volt, alkotásainak varázsa a mai napig élő, tudását és a filmek szeretetét sokaknak átadta - mondta Dudás Viktor filmszakértő az M1 aktuális csatorna esti műsorában a pénteken elhunyt Oscar-díjas filmrendezőről.

Mint fogalmazott, Milos Forman úgy tudott történetet mesélni, hogy gondolatokat ébresztett és szórakoztatott is egyszerre. Szerethető figurákat ábrázolt szerethető módon, egyedülállóan jelenítette meg az emberi jellemet - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a rendező jól tudott bánni a producerekkel és a színészek is kedvelték.

Felidézte, hogy Milos Forman nemzedéke előtt a hatvanas években kinyíltak a lehetőségek, hiszen a televíziózás hatalmas alkotó energiákat szabadított föl, hirtelen sokkal több tartalomra volt szükség és ezt a technika fejlődése is követni tudta. A keleti blokk filmeseinek különleges formanyelvére az egész világ felfigyelt - tette hozzá.

A mai mozikban "vizuális szőnyegbombázás" látható, emberközpontú alkotások egyre ritkábban készülnek, de Milos Forman filmjei több évtized múltán sem ódivatúak, hatásuk ugyanolyan eleven, mint a bemutatásuk idején - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!