Százezer látogatót várnak a XX. Csabai Kolbászfesztiválra a hétvégén

Kultúra, 2016.10.25

A hagyományok és az újdonságok ötvözésére helyezik a hangsúlyt a XX. Csabai Kolbászfesztivál szervezői. A jubileumi eseményt október 28. és 31. között a békéscsabai sportcsarnok melletti területen rendezik meg és százezer látogatót várnak - mondták a szervezők az MTI-nek.

Ambrus Zoltán, a fesztivál ötletgazdája felidézte: az első Csabai Kolbászfesztivált 1997 októberében rendezték meg. Az első disznóvágás-bemutatót Hanó Miklós jelenlegi alpolgármester vezetésével tartották. "Családias és frenetikus volt. Jellemzően csabaiak voltak a rendezvényen, aztán szép sorban hívták meg az emberek a rokonokat például Szlovákiából, a fővárosból és a Dunántúlról is" - mondta.

Az első fesztivál legelső napján két mázsa sült kolbász fogyott el. Két évvel később már 30-40 ezer vendéget vonzott a rendezvény.

A hagyományokról szólva Vad Péter sajtóreferens kiemelte: rekordszámú, 750 csapat tölt kolbászt a szombati versenyen, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter "indít el". Ugyancsak rekordszámú, mintegy kétszáz szárazkolbászt neveztek be a szárazkolbász-versenyre, érkeztek Erdélyből, Szlovákiából és a Vajdaságból is "disznóságok". A pénteki ifjúsági kolbásztöltő-versenyre 250 csapat nevezett be - tette hozzá. Hétfőn töltöttkáposzta-főző versenyt is rendeznek.

A négynapos rendezvény alapeleme továbbra is a disznóvágások bemutatása, a csabai disznótorok hagyományainak a továbbadása - mondta Hégely Sándor fesztiváligazgató.

Az idei fesztiválon egy fotókiállítással emlékeznek meg az előző 19 évre és a most megjelent, csak a rendezvényen kapható A Csabai című könyvet is kifejezetten erre az alkalomra készítették - tette hozzá a fesztiváligazgató.

A fesztivál belföldi vendégvárosa idén a szomszédos Gyula, a határon túli pedig a szlovákiai Érsekújvár lesz, emellett a Balaton-felvidéki borvidék is kiemelten szerepel a rendezvényen.
Esténként - a hagyományoknak megfelelően - a koncerteké a főszerep. Neves külföldi fellépőket hívtak a rendezvényre, péntek éjjel Dr. Alban ad koncertet, vasárnap este Thomas Anders és a Modern Talking Band érkezik új koncertprogrammal. A magyar fellépők között van a Neoton Família, Majka és Curtis, a Magna Cum Laude, a Halott Pénz és az Ismerős Arcok, a Wellhello és Demjén Ferenc.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!