Százhúszmillió forint támogatás a balácapusztai római kori villagazdaság állagvédelmére

Kultúra, 2017.08.18

Százhúszmillió forinttal támogatja a kormány a Nemesvámos-Balácapusztán feltárt római kori villagazdaság védőépületeinek állagvédelmét és felújítását - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága pénteken az MTI-vel.

A közlés szerint a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményeként működő Nemesvámos-Balácapusztán feltárt római kori villagazdaság egyedülállóan sok eredeti részlettel rendelkezik. A Balaton közelsége miatt fontos turisztikai célpontnak minősülő régészeti bemutatóhely kiállítóterei 2012-ben megújultak, a biztonsági rendszer korszerűsítésére is sor került.

Az 1980-as években a villa főépületére húzott védőtető 2016 júliusában a jelentős esőzés és nagy erejű szél miatt megrongálódott, ezért szükségessé vált a tető és az alatta húzódó, freskóval díszített falak helyreállítása és állagvédelme.

A munkálatok révén biztosítható a műemléki és régészeti védelem alatt álló kulturális örökség fennmaradása, valamint a romemlék méltó bemutatása - írták a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!