Székely János Napokat rendeznek Budapesten

Kultúra, 2018.10.02

Székely János Napokat rendeznek Budapesten október 17-én és 18-án; az életmű teljességére a Gyulai Várszínház kétnapos programsorozattal hívja fel a figyelmet a Pesti Vigadóban és a Nemzeti Színházban.

Székely János (1929-1992) erdélyi költő, író, drámaíró, esszéista a 20. század második felének egyik legfontosabb alkotója. A Caligula helytartója című 1972-es drámájával - amelyet először 40 éve mutattak be Gyulán, Harag György rendezésében - világirodalmi jelentőségű emelkedő életművet hozott létre, amely túlmutat a regionális és aktuálpolitikai meghatározottságokon - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Gyulai Várszínház nyáron kétnapos programsorozattal hívta fel a figyelmet az életműre, október 17-én és 18-án a programsorozat Budapesten is megtekinthető.

Október 17-én tudományos konferenciát rendeznek a Pesti Vigadóban, amelynek előadói között van Bertha Zoltán, Elek Tibor, Falusi Márton, Szakolczay Lajos és Szász László, akik a lírai, prózai, drámai, esszéírói életmű legfontosabb darabjait és kérdéseit tárgyalják.

Szintén a Pesti Vigadóban az Én és a világ című előadói esten Henn János, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színművésze a lírai életmű legkarakteresebb darabjaiból ad elő válogatást.

A Nemzeti Színházban október 17-én este Székely János Dózsa című monodrámája látható Bartus Gyula előadásában, Árkosi Árpád rendezésében. Október 18-án a Nemzeti Színházban A nyugati hadtest című novelláskötetből készített hangfelvételt ismerheti meg a közönség, az előadók között van Schnell Ádám, Horváth Lajos Ottó és Széles Tamás.

A Nemzeti Színházban október 18-án látható a Szász János rendezte Caligula helytartója című előadás, a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciója. Az előadás előtt kerekasztal-beszélgetést tartanak Székely János és a Caligula helytartója címmel, Balázs Gábor, Elek Tibor, Markó Béla és Szász János részvételével.

A Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös előadását júniusban láthatta először a közönség Gyulán. A produkciót, amelynek főszerepeit Trill Zsolt és Horváth Lajos Ottó játssza, szeptember 21-én mutatták be a Nemzeti Színházban: a teátrum ezzel a premierrel ünnepelte a magyar dráma napját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!