Szeptember 22-től látható A Notre Dame-i toronyőr az Operettszínházban

Kultúra, 2017.09.14

Szeptember 22-től látható A Notre Dame-i toronyőr című musical a Budapesti Operettszínházban Kerényi Miklós Gábor rendezésében.

A több száz éves Victor Hugo-mű olyan módon és olyan dolgokat mutat föl, amelyek nem avultak el a világban - hangsúlyozta a rendező a darabot bemutató csütörtöki sajtóeseményen Budapesten. Hozzátette: nem volt könnyű a darabhoz díszleteket készíteni és nem volt könnyű a zenéjét megfogalmazni, hiszen Alan Menken egészen különleges zenét írt és maga a színpadi, drámai megvalósítás is különleges volt.

Kerényi Miklós Gábor emlékeztetett, hogy a musical nem a filmhez hasonlító Walt Disney-mese, hanem a regény világát idéző komoly darab.

Makláry László zenei vezető, karmester kiemelte, hogy az egyik nagy kihívást a szakrális egyházi énekek megszólaltatása jelentette. A gyönyörű, nagy kórusok mellett komoly ellenpont a zene drámaisága tekintetében az egyéni tragédiák és szépségek megjelenítése. Példaként említette Quasimodo, Esmeralda és Phoebus viszonyát, amelyet a muzsika is drámai módon érzékeltet.

Somogyi Szilárd a fordítói munkáról azt emelte ki, hogy mindig olyan típusú szövegkönyvnek kell születnie, amely kiszolgálva az előadást hosszú távú sikerre ad lehetőséget. A cél, hogy a színészek könnyedén magukévá tudják tenni a szavakat, emellett könnyen énekelhetők legyenek. Hozzátette, hogy a bús, borongós, felnőtt világba sikerült egy kis humort csempészni a vízköpőkön keresztül, amely Quasimodo gyermeki lelkét mutatja be.

A díszletet Khell Csörsz, a jelmezeket Horváth Kata tervezte. Quasimodo alakjában Veréb Tamás és Cseh Dávid Péter, Esmeraldaként Gubik Petra és Fekete-Kovács Vera, Phoebus szerepében Kocsis Dénes és Szerényi László, Frolloként Szabó P. Szilveszter és Szomor György látható. A darabban közreműködik a Budapesti Operettszínház Musical együttese és zenekara, a MÁV Pesti Broadway Stúdió növendékei, kaszkadőrök és artisták.

Victor Hugo regényéből Alan Menken (zeneszerző), Stephen Schwartz (dalszöveg) és Peter Parnell írt musicalt, a Disney-film betétdalait felhasználva.

Az előadást idén nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatták be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!