Szerdán kezdődik a 17. Anilogue Nemzetközi Animációs Fesztivál

Kultúra, 2019.11.26

Szerdán kezdődik Budapesten a 17. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, amelyen 13 egész estés filmet és 300 rövidfilmet láthat a magyar közönség.

A vasárnapig tartó rendezvény öt napján, öt helyszínen 55 esemény, köztük több magyar vonatkozású program is várja az érdeklődőket - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Idén három kategóriában több mint 50 rövidfilm száll versenybe, köztük több magyar alkotás is. A fesztivál ideje alatt a tíz éve elhunyt Dargay Attila szabadkézi rajzaiból kiállítást rendeznek az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol az óvodáskori rajzoktól követhetik nyomon az érdeklődők az alkotó gazdag pályafutását, míg az Art+Cinema moziban ritkán látható, korai filmjeiből lesz látható válogatás.

Több szakmai program is színesíti a fesztivál programját: a Kabul fecskéi rendezőnője, Eléa Gobbé-Mévellec mesterkurzust tart, Gauder Áronnal pedig pódiumbeszélgetést szerveznek.

A fesztivál szerdán a bristoli Aardman stúdió Shaun, a bárány és a farmonkívüli című egész estés animációjának vetítésével veszi kezdetét az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Ezzel egyidőben, az Art+Cinema moziban a Rövidfilmek II. szekcióban vetítik Buda Flóra Anna Entrópia című alkotását, amely a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Teddy-díjat nyert.

Pénteken 9 órától a Francia Intézetben, majd szombaton 15 órától az Art+Cinema moziban a 4-8 éves gyerekek számára készített versenyfilmeket vetítik, köztük Klingl Béla Boxi - Téli örömök című alkotását, Halasi Bálint Hídmester című filmjét, valamint Glaser Kati Városi legendák sorozatának következő részét, amely az emberi testtel foglalkozik.

Pénteken 10 órától a Francia Intézetben, majd szombaton 16.30 órakor az Art+Cinema moziban a 8-12 éves korosztály számára szóló versenyfilmeket nézheti meg a közönség. Köztük van Kelen Bálint Draco, a borzasztó - és förtelmes barátainak rémületes kalandjai című animációja, Szeiler Péter és Fritz Zoltán Hajótöröttek - Fogjunk halat! című ismeretterjesztő animációs sorozatának új epizódja.

Szombaton este 8 órától az Art+Cinema moziban egy egész blokk új magyar animációt láthat a közönség. Ebben a blokkban vetítik Balogh Fábián, Horesnyi Máté, M. Tóth Géza, Tóth Luca, Simon Balázs és Kovács Eszter, Gyulai Panni és Rófusz Ferenc egy-egy alkotását.

A fesztivál a Fritzi - egy forradalmi mese című német animáció vetítésével zárul, amely egyben a film magyarországi premierje is lesz. A rendszerváltás harmincadik évfordulójára készült alkotás gyerekszemszögből mutatja be a történelemnek ezt a rendkívüli időszakát - írták a tájékoztatóban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!