Sziget - A 70 éves Izrael Államot ünnepelték

Kultúra, 2018.08.10

Izrael Állam fennállása 70. évfordulója alkalmából tartottak fogadást mintegy huszonöt ország budapesti misszióvezetőjének részvételével pénteken a Sziget fesztiválon. A rendezvényen jelen volt Joszi Amrani izraeli nagykövet és Fekete Péter kulturális államtitkár is.

"Nagyszerű ötlet volt, hogy együttműködési megállapodást kötöttünk a Sziget fesztivállal Izrael Állam 70. születésnapja alkalmából. A rendezvényen egy hét alatt több százezer fiatal vesz részt a világ szinte minden tájáról, hogy a szabadságot, a békét és a szeretetet ünnepelje" - mondta Joszi Amrani a meghívott vendégek előtt, akik között a hazai közélet számos ismert személyisége is ott volt.

"Nagyon fontos számunkra, hogy elhozhattuk az izraeli kultúrát Magyarországra, és nagy örömmel tölt el, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nemrég tett hivatalos izraeli látogatása nyomán jövőre a magyar kultúrát ünnepeljük Izraelben. Ez ajándék annak a rengeteg magyar gyökerű zsidónak, aki a mi országunkban él, és ajándék Izrael Állam számára is" - fogalmazott Joszi Amrani.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára kiemelte: nagy megtiszteltetés, hogy Izrael Állam fennállása 70. évfordulója alkalmából a Szigeten beszélhetnek a két ország művészetéről, barátságáról, az egyensúlyról.

Kádár Tamás, a Sziget főszervezője arra hívta fel a figyelmet, hogy a fesztiválra több mint száz országból érkeznek. Kiemelte a Sziget idei legfőbb üzenetét, a Love Revolution kampányt, amelynek céljai közé tartozik az erőszak- és félelemnélküliség, az élhető Föld, az alapvető emberi jogok érvényesülése, illetve az előítéletek, a kirekesztés megszüntetése.

A Sziget és Izrael Állam közötti együttműködési megállapodás eredményeképpen a fesztivál egy hete alatt számos izraeli művész lép fel. Közöttük van mások mellett a Borgore és Asaf Avidan az A38 színpadon, a Jewish Monkeys a Világzenei színpadon, az Európa Színpadon Omer Netzer, a Paz Band, Sol Monk & Jenny Penkin vagy a Karaván Sátor fellépői között a tádzsikisztáni zsidó kisebbséget képviselő Alaev Family.

A fogadáson bemutatta produkcióját egy magyar születésű brit cirkuszi artista, miközben az államtitkár a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt énekelte. A vendégek egy népszerű izraeli séf által készített finomságokat kóstolhatták meg.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!