Tavaly a IV. Károly német-római császárról szóló tárlat volt a leglátogatottabb Csehországban

Kultúra, 2017.02.09

A IV. Károly német-római császár és cseh király születésének 700. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású prágai kiállítás volt a leglátogatottabb tárlat tavaly Csehországban.

Az Art&Antiques című cseh képzőművészeti magazin februári számában megjelent összesítés szerint a cseh-bajor együttműködésben megrendezett történelmi és képzőművészeti kiállításra négy hónap alatt 92 857 ember váltott jegyet, ami napi 692 látogatót jelent.

A nagy uralkodó életét és korát, valamint Csehország és Bajorország több évszázados fejlődését bemutató tárlatot a prágai Nemzeti Galéria szervezte a Wallenstein-palotában. A kiállítás költségeinek cseh része 33 millió koronára (376 millió forint) rúgott, ebből 26 milliót a cseh állam, hétmilliót pedig magánszponzorok álltak. A kiállítást Prága után ősszel Nürnbergben is láthatták az érdeklődők.

A napi látogatók számát tekintve azonban egy dél-csehországi ingyenes kiállítás volt tavaly a legsikeresebb. Jan Sépka építész deszkapalánkkal vette körül a Ceské Budejovice központi terén álló barokk szökőkutat, amelyhez azután speciális alagúton át egyenként vagy kisebb csoportokban engedték oda néhány pillanatra az érdeklődőket. Az eredeti ötlet alapján megvalósított projektet 24 nap alatt 36 ezer ember nézte meg, ami napi 1500 látogatót jelent - írja az Art&Antiques.

Nagy közönségsikere volt tavaly Henri Rousseau francia impresszionista festő első prágai kiállításának, illetve Alfonz Mucha Szláv eposzának is, amely öt éve került vissza Prágába.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!