Tavaszköszöntő ünnep Gorsiumban április utolsó hétvégéjén

Kultúra, 2018.04.23

Septimius Severus császár és kíséretének látványos bevonulása, gladiátorok küzdelme, római légiók csatái, ókori témájú játékok és foglalkozások, színházi előadás, valamint római kori esküvő színesíti a táci Gorsium Régészeti Park tavaszköszöntő ünnepét, a Floraliát, amelyet április 28-án és 29-én rendeznek meg.

A székesfehérvári önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Flora istennő tavaszköszöntő ünnepére, az antik Róma egyik leglátványosabb, legnagyobb pompával megült eseményére kezdetben csak a látogatókat köszöntő virág emlékeztetett az 1962 óta látogatható, a római kori település régészeti emlékeit bemutató 28 hektáros szabadtéri múzeumban, mára azonban igazi ókori fesztivállá fejlődött.

Idézik Brájer Éva alpolgármestert, aki szerint a hagyományok felelevenítésében nagy szerepet játszik a Szent István Király Múzeum, a Fehérvári Programszervező Kft. és a Vörösmarty Színház művészeti intendánsának, Matuz Jánosnak az együttműködése.

Kulcsár Mihály múzeumigazgató közölte, hogy tavalyelőtt több mint hatezer, tavaly pedig tízezer fölött volt az eseményre látogatók száma.

A római kori kultúrát a múzeum munkatársai és hagyományőrző csapatok ismertetik meg a közönséggel. A Floralia mindkét napján felidézik Septimius Severus császár 202. évi gorsiumi látogatását, a látványos bevonulást és az ünnepélyes áldozatbemutatást gladiátorjáték követi az Arénában.

A két nap fénypontja ezúttal is a színházi előadás lesz: a Dionüszosz visszavág című antikolt komédiát, a tavalyi Békétlenek alvilági komédia folytatását Matuz János rendezte. Az előadást óriási, 100-120 méteres színpadon játsszák el, és az összművészeti előadásban közreműködnek a Vörösmarty Színház és a Szabad Színház művészei, a Megadance Székesfehérvári Táncszínház tagjai, valamint a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!