Tizenhárom bemutatót tervez az új évadra a nagyváradi Szigligeti Színház három társulata

Kultúra, 2017.08.08

Klasszikus drámákat és komédiákat, kortárs ősbemutatót, zenés produkciókat, tánc- és gyermekszínházi előadásokat is kínál közönségének a 2017-2018-as évadban a nagyváradi Szigligeti Színház - közölte kedden az erdélyi teátrum.

A nagyváradi színház keretében három társulat működik - a Szigligeti Társulat mellett a bábszínházi Lilliput Társulat, valamint a Nagyvárad Táncegyüttes -, amelyek vezetősége kedden ismertette az új évadra vonatkozó terveit.

A Szigligeti Társulat első premierje a Szigligeti Stúdióban lesz, ahol Körmöczi-Kriván Péter Kapufa és öngól című drámáját viszik színre Tasnádi-Sáhy Péter rendezésében, az ősbemutatót szeptember 21-én, a magyar dráma napján tartják.

Az évad első nagyszínpadi bemutatóját Anca Bradu román rendező jegyzi, aki Bertolt Brecht és Paul Dessau klasszikusát, A kaukázusi krétakört állítja színpadra. Ezt követi Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című regényének musicaladaptációja az év végén; Hamvai Kornél, Varró Dániel és Darvas Benedek zenés előadását Porogi Dorka rendezi.

Az évad harmadik, egyben utolsó nagyszínpadi bemutatójának címe még egyeztetés alatt áll, de a 2018-as esztendőben biztosan együtt dolgozik majd a társulattal Gothár Péter filmrendező, illetve Tarnóczi Jakab, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ígéretes tehetsége. A tervek szerint Gothár Péter Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marciját, Tarnóczi Jakab pedig William Shakespeare Szentivánéji álom című komédiáját viszi színre.

A nagyváradi születésű Kossuth-díjas drámaíró, Hubay Miklós születésének 100. évfordulóját ünnepelve tűzi műsorára a társulat a szerző Egy szerelem három éjszakája című alkotását. Az első magyar musicalként számon tartott darabot Novák Eszter rendezi.

Az évad második felében két stúdió-előadást mutatnak be, amelyekben pályakezdő rendezők kapnak bemutatkozási lehetőséget. Botos Bálint Csehov Apátlanul (Platonov) című drámáját, Hunyadi István pedig Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának Bányavakság című darabját viszi színre.

A következő évadban is vendégszerepel Nagyváradon a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, az Esztergomi Várszínház, illetve az egri Gárdonyi Géza Színház.

A Lilliput Társulat négy bemutatóval várja közönségét: Vlagyimir Szutyejev Kispipi és Kisréce, Lázár Ervin Szegény Dzsoni és Árnika, Oscar Wilde Boldog herceg, valamint az Antoine de Saint-Exupéry életét és levelezését feldolgozó, Szabó Attila által írt Én, a kis herceg című előadásokat láthatja a közönség.

A Nagyvárad Táncegyüttes Szabó T. Anna alkotásából inspirációt merítve, Senki madara címmel nagyszínpadi előadással várja a közönséget Tóth Tünde rendezésében, illetve bemutatja Györfi Csaba és Tőkés Imola fiatal koreográfusok egészestés előadását.

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a Nagyvárad Táncegyüttes művészei Bihar megyei néptánccsoportokkal együttműködve Hídavatás címmel dolgozzák fel a nagyszalontai költőóriás balladáit táncformában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!