Tizenhárom csapat mérkőzik meg a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő döntőjében

Kultúra, 2017.05.19

Tizenhárom iskolás csapat méri össze tudását a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő nemzeti döntőjében pénteken, az Országházban.

A pénteki döntő megnyitóján Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára felidézte, hogy a versenyt nagy érdeklődés jellemezte határon innen és túl egyaránt.

Mint mondta, a verseny éppúgy szól a jelentős magyar személyekről, életpályákról, mint a magyarokhoz és a Kárpát-medencéhez köthető tárgyi eszközökről, hagyományokról, gasztronómiáról, tudományról vagy a sportról. "Egy olyan versenyről van szó, amely nekünk magyaroknak, az értékeink, az identitásunk szempontjából a legfontosabb" - emelte ki.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja elmondta, hogy a döntőbe jutottaknak kreatív és hagyományos versenyfeladatok során kell bemutatniuk, hogy mit tudnak a magyar értékekről, a hungarikumokról.

"Úgy tapasztaltam az elődöntők során, hogy ez a tudás megvan, ahogy az a fantázia és képzeletbeli csillogás is, ami ahhoz kell, hogy helyi erőforrásból merítkezve nézzenek körbe a nagyvilágban és a Kárpát-medencében" - fűzte hozzá.

A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására kiírt pályázatának értelmében minden megye és minden résztvevő határon túli terület külön versenyt szervezett azzal a céllal, hogy a fiatalokat bevonja a hungarikumok megőrzésébe, gyűjtésébe, megismerésébe.

A többkörös vetélkedő nemzeti elődöntőjét április 21-én rendezték a Lakiteleki Népfőiskolán. Itt minden megyéből egy általános iskolás és egy középiskolás csapat jutott tovább és képviselte saját megyéjét. Így alakult ki a mezőny, amelyben 26 általános iskolás és 20 középiskolás csapat mérkőzött meg.

A verseny középpontjában a hungarikumok gyűjteményében szereplő 64 hungarikum állt, ezekről az értékekről kérdezték játékos formában a diákokat.

A döntő eredményét kora délután hirdetik ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!