Tizenöt bemutatót tervez az új évadban a kecskeméti Katona József Színház

Kultúra, 2017.08.22

Tizenöt bemutatót tervez a 2017/2018-as évadban a kecskeméti Katona József Színház, de öt korábban bemutatott darab is műsoron marad - hangzott el a teátrum keddi évadnyitó társulati ülésén.

Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója elmondta: az öt nagyszínházi, bérletes bemutató közül ez első szeptember 29-én a Csárdáskirálynő című operett premierje lesz, a darab rendezője Béres Attila. Bertolt Brecht A szecsuáni jóember című drámáját Zsótér Sándor rendezi, bemutatóját november 17-én tartják. Michael Frayn Függöny fel! című előadását Szente Vajk rendezésében szilveszterkor láthatja először a közönség. Az évad második felében, február 9-én először a Kőműves Kelemen rockballadát viszi színre a társulat, majd Molnár Ferenc A testőr című vígjátékát mutatják be április 6-án, mindkettőt Cseke Péter rendezésében.

A gyermekeknek és fiataloknak Gimesi Dóra Hessmese című mesejátékával készülnek, amit szeptember 21-én, a magyar dráma napján Kuthy Ágnes rendezésében mutatnak majd be. Andersen A hókirálynő című táncos mesejátékát december 5-én Cseke Péter viszi színre. Az előadásban közreműködik a színház balett társulata is.

A Kelemen László Kamaraszínházban október 6-án Rusznyák Gábor rendezésében Moliére Képzelt beteg című vígjátékát, majd 2018. február 16-án Alfred Jarry Übü király című bohózatát Hegymegi Máté rendezésében láthatja a közönség.

Az ötödik évadát kezdő Kecskemét City Balett Balett + Kőszegi Ákos elnevezésű produkció októberben kerül színre, Prokofjev Rómeó és Júlia című előadásának premierjét pedig március 14-én tartják. A bemutató Tom Johnson Négyhangú opera című művével is kiegészül.

A Ruszt József Stúdió Színházban Frederico Garcia Lorca Vérnász című színművét Kocsis Pál rendezésében november 24-én mutatják be. Szász János rendezi Csehov Ványa bácsiját, amit január 6-án, míg Simon Gray A játék vége című darabját Rusznyák Gábor rendezésében április 13-án láthatja először a közönség.

Újdonság a kecskeméti színház műsorán, hogy osztályteremben adják elő fiataloknak Kai Hensel Klamm háborúja című monodrámáját, melyet Réczei Tamás rendez. Közkívánatra a 2017/2018-as évadban öt korábban bemutatott darab továbbra is műsoron marad. Ilyen a nagy sikerű Család ellen nincs orvosság című vígjáték, Csehov Apátlanul, Schiller Ármány és szerelem, Robert Harling Acélmagnóliák című színműve, valamint a Bolero vers - tánc - színház előadás.

A kecskeméti Katona József Színházban tizedik évadát megkezdő Cseke Péter direktor az évadnyitó társulati ülésen kiemelte, hogy Kecskeméten egy nagyon jól működő vidéki színházi műhely van. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az idei Színikritikusok legjobb zenés előadás díjára a kecskeméti Katona József Színház Mágnás Miska című darabját jelölték, míg a legjobb férfi főszereplő kategóriában Kocsis Pál színművészt.

A direktor emlékeztetett, hogy Nagy Viktort a nyíregyházi Vidor Fesztiválon a Boeing, Boeing című darabban nyújtott színészi teljesítményéért a legjobb férfi epizódalakítás díjával jutalmazták. Mint mondta: a társulat a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) gálájáról pedig három elismerést is elhozott. Nagy Viktornak ítélték ugyanis a legjobb férfi mellékszerepért járó díjat. A közönségzsűri díját - a szintén az Apátlanulban nyújtott alakítása miatt - Kocsis Pál vehette át, akit a MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület legjobb férfi alakításáért járó díjjal is elismertek.

A nyári előadásokat összegezve hangsúlyozta: hatodik alkalommal mutatták be Krisztus szenvedéstörténetét, az Újvilág Passiót a Kecskeméti Arborétumban. Az idei bemutatónak különleges hangsúlyt adott, hogy Kecskemét volt a helyszíne az Europassio Szövetség harmincharmadik kongresszusának, ahol szinte valamennyi tagállam képviseltette magát. Teltházas bemutatókat tartott a társulat az erdélyi Hargita megye három városában is. Az elmúlt évek egyik legnagyobb közönségsikerét, A Boeing, Boeing című darabot Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen játszották. Hasonló fogadtatással mutatták be a Tied a világ című darabot Mórahalmon és a János vitézt Debrecenben. A városmajori színpadon a Mágnás Miskát játszották, míg a Békéscsabai Színházi Esték programsorozat keretében a Család ellen nincs orvosság című vígjátékot. Valamennyi előadásukat nagy sikerrel fogadta a közönség - mondta Cseke Péter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!