Több mint 550 tétel a 72. BÁV-aukción

Kultúra, 2018.04.24

Több mint 550 tételt árvereznek el a BÁV 72. Művészeti aukcióján, amelyet május 15-én és 16-án tartanak Budapesten, a MOM Kulturális Központban.

A műtárgypiac valamennyi szegmensét felvonultató aukció első napján többek között nagyértékű brill-, gyöngy- és drágakő ékszerekre, valamint ezüstökre, a második napon pedig festményekre, porcelánokra és egyéb műtárgyakra lehet licitálni - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a kollekciót többek között olyan, a nemzetközi piacon is jegyzett műtárgyritkaságok alkotják, mint a Habsburg család 18. század eleji húsvéti ostyatartója, míg a régi mesterektől a kortárs művészekig ívelő festészeti anyagból többek között Vaszary János, Paál László, Boromisza Géza, Csók István és Huszár Vilmos múzeumi színvonalú főműveire lehet licitálni.

A 72. Művészeti aukció kiállítása május 5. és 12. között tekinthető meg a BÁV Aukciósházában.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a BÁV egymilliárd forintos műtárgyvásárlási alapja megmozgatta a piacot. A BÁV Zrt. egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy befektetőként is belép a műtárgypiacra. Mint írják, a cég kereskedelmi stratégiájának megújítása sikeres volt, ugyanis az egymilliárd forintos műtárgyalapjának köszönhetően számos kimagasló értékű alkotást és gyűjteményt vásároltak fel az elmúlt hetekben, amelynek egy része már a májusi aukción látható lesz.

A közlemény szerint a BÁV Aukciósház 2018. első negyedévét kiváló eredménnyel zárta: az árverések forgalma 51 százalékkal nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest.

A BÁV szakértői szerint 2018 a magyar műtárgypiac átrendeződésének éve lesz. "A hazai műkereskedelmet egyre inkább a nagyértékű műtárgyak élményhez kötött vásárlása jellemzi, ami az árverésekre járók számának és az aukciók forgalmának folyamatos növekedését eredményezi. Ezzel párhuzamosan a műkereskedelemhez köthető kiegészítő szolgáltatások (például a personal service vagy a sales room) előretörése is megfigyelhető. Szintén jellemző tendencia, hogy egyre markánsabban képviselteti magát a piacon a fiatal műgyűjtő-generáció, amely érdeklődésének fókuszában elsősorban a hatvanas évek magas művészete, illetve a kortárs művészet áll" - olvasható a közleményben.

Mint írják, a piac élénkülését a BÁV első negyedéves eredményei is visszatükrözik: a cég kereskedelmi üzletága 14 százalékos növekedést ért el 2017 azonos időszakához képest, ezen belül az aukcióknál 51 százalékos, a műtárgyboltoknál pedig 42 százalékos forgalomnövekedést realizáltak.

A közlemény szerint a műtárgyak iránti érdeklődés növekedése ugyanakkor nem növelte a piacon fellelhető kvalitásos műtárgyak számát, inkább csak egyfajta átrendeződés indult meg. Egyrészt most kezdődött a rendszerváltás utáni első nagy műgyűjteményeknél a generációváltás, ami a gyűjtemények egy részének a piacra kerülését eredményezheti, másrészt egy új műkereskedői generáció is megjelent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!