Több mint 600 ezren látogattak el a pécsi Zsolnay Örökségkezelő programjaira és helyszíneire tavaly

Kultúra, 2020.01.21

Tavaly is több mint 600 ezer ember látogatott el a pécsi kulturális holding, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) helyszíneire, rendezvényeire egy év alatt - közölte az társaság kedden az MTI-vel.

Mint azt az egyebek mellett a Kodály Zoltán nevét viselő koncert- és konferenciaközpontot, a Zsolnay Kulturális Negyedet, valamint a pécsi ókeresztény értékeket bemutató világörökségi helyszíneket üzemeltető ZSÖK közleményében írták, tavaly az előző évihez képest jelentősen növekedtek a cég saját bevételei.

Jelezték: a 2019-ben több mint 2500 programot szervező cég a Zsolnay-negyedben növelni tudta a fizető látogatók számát, így összesen 273 ezer látogatót fogadtak a kulturális létesítményben. A kommünikében kiemelték, hogy a családoknak nyújtott szolgáltatások bővítésének és az ezzel kapcsolatos marketingtevékenységnek köszönhetően megháromszorozódott az eladott családi jegyek száma a negyedben.

Mint írták, a legnagyobb érdeklődés továbbra is a Zsolnay Aranykora - Gyugyi gyűjtemény iránt volt, de nagy népszerűségnek örvendett a Planetárium és Látványmanufaktúra is.

A tavaly több mint 1700 eseménynek helyet adó negyedben nyáron és ősszel zajló Munkácsy-kiállításnak köszönhetően az m21 Galéria látogatószáma minden eddigi rekordot megdöntött - közölték. A pécsi világörökségi helyszínek látogatószáma 2019-ben megközelítette az 50 ezer főt, ezzel mintegy öt százalékkal többen keresték fel az ókeresztény sírkamrákat, mint 2018-ban. Mint közölték, nagy népszerűségnek örvendenek az újonnan bevezetett programok, mint a Föld alatti Pécs - séta a város alatt, de a régi kedvencek is, mint az Éjszakai tárlatjárat.

A Kodály Központban több mint kétszáz programon csaknem százezer vendég vett részt, írták, hozzátéve: sikert hozott Al di Meola és a Boban Markovic Orkestar fellépése, de a hazai kedvencek is, mint például a Budapest Bár, a Honeybeast és a 30Y Kocsmakoncertje Mucsi Zoltánnal.

A ZSÖK belvárosi helyszínein, a Művészetek és Irodalom Házában, a Középkori Egyetemnél, a Boldogság Házában és a Pécsi Galériában mintegy 33 ezren fordultak meg tavaly összesen 120 programon.

A ZSÖK városi rendezvényeket, fesztiválokat is szervezett, azokon 2019-ben több mint 154 ezer látogatónak nyújtottak kikapcsolódást. Kiemelték, hogy a Zsolnay Fényfesztiválon több mint 80 ezer látogató vett részt.

Az ősszel ellenzéki többségbe kerülő pécsi közgyűlés novemberben visszahívta tisztségéből a ZSÖK ügyvezetőjét, Vincze Balázst; a testület új, ideiglenes ügyvezetőt nevezett ki a társaság élére, Rózsa Zoltán korábbi helyettes személyében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!