Több mint 350 program a Vásárhelyi Forgatagon

Kultúra, 2017.08.22

Az idei Vásárhelyi Forgatagon összesen 361 program várja a közönséget, egyebek mellett lesznek családi és gasztronómiai rendezvények, bemutatkoznak a civil szervezetek, illetve megszervezik a marosvásárhelyiek világtalálkozóját is.

A magyar kulturális városnapokként létrejött rendezvénysorozat a hétvégén a Szféra kortárs művészeti műhely programsorozatával már megkezdődött, a hivatalos megnyitót azonban szerdán este tartják. Az ünnepi beszédek után Zséda és a Kvartett fog koncertet adni.

Mint Molnár Imola programfelelős az MTI-nek kedden elmondta, a fesztivál kilenc napja alatt a 361 programot 51 helyszínen rendezik meg. A fő helyszínek közé tartozik a marosvásárhelyi Kultúrpalota, a Teleki Téka, a Nemzeti Színház, a Liget, a Maros-part, az Aranykakas és a Maros Megyei Múzeum. A programfelelős kiemelte: lesznek kerekasztal-beszélgetések a munkaerőpiaci igényekről, a médiáról, a román-magyar párbeszédről, valamint a sportról is.

Az erdélyi civil szervezetek a Ligetben mutatkoznak be, ahol különböző interaktív tevékenységeket, bemutatókat és szakmai beszélgetéseket tartanak. A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete például aszaló és sajtkészítő géppel érkezik a Ligetbe, a Marx József Fotóklub pedig műhelygyakorlatot tart.

A családi programok az idén új ponttal bővültek, hiszen a marosvásárhelyi állatkert is csatlakozott a Forgataghoz, így ott látványetetés várja a látogatókat.

A fesztivál idei díszvendége Nyíregyháza. A marosvásárhelyiek megismerhetik a nyíregyházi fürdőzési lehetőségeket, az állatparkot, valamint a helyi Lego-gyárat.

Lesz még kézműves vásár, sportolási lehetőség, borkóstoló, városnéző túra, több képzőművészeti kiállítás és színházi előadás. Az idén nagyobb hangsúlyt kap a népi kultúra, hiszen a Forgatagnak idén először partnere a Hagyományok Háza. A népi kultúrát bemutató programok szinte minden nap lesznek, nótaest és táncház mellett megszervezik negyedik alkalommal az Erdélyi legényes- és verbunkversenyt.

A Koncertforgatag keretében fellép többek között a Santa Diver, a Magashegyi Underground, az Ocho Macho, Odett, a Magna Cum Laude, a Bojtorján, a Bagossy Brothers Company és Charlie.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!