Több mint 56 millióért kelt el egy török festő alkotása a BÁV aukcióján

Kultúra, 2017.05.18

Nagy nemzetközi érdeklődés mellett zajlott és rekord bevétellel zárult a BÁV 70. művészeti aukciója, amelyen a legmagasabb áron, 56,4 millió forintért egy Magyarországon szinte ismeretlen, de hazájában nagyon népszerű török festő, Diyarbakirli Tashin Isztambult ábrázoló műve kelt el. Korábban soha nem értékesítettek Tashin-festményt ilyen magas áron.

A két nap alatt összesen 360 millió forintért keltek el az eladásra kínált tételek, ez új bevételi rekord - írta a BÁV az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

Már az árverés előtt élénk nemzetközi érdeklődés övezte Diyarbakirli Tashin alkotását, amelyet egy nagypolgári család európai körútján vásárolt Törökországban az 1930-as években.

Az antik festményanyagban a leginkább várt tétel az egyik legnépszerűbb osztrák portréfestő, Johann Baptist Reiter egy eddig lappangó műve volt, a női arcképért 4,3 millió forintot fizettek, de a legmagasabb áron Willem van Herp, Luca Giordano és Markó András képei keltek el egyenként 8,4 millió forintért.

A magyar festők közül kiemelkedett Vaszary János Fürdőző nőket ábrázoló képe 16,8 milliós eladási árával és Schönberger Armand két festménye, amelyek 7 millió forint fölötti árat értek el, de népszerű volt Mednyánszky Tavaszi virágzása is, amelyért 3,8 millió forintot fizetett új tulajdonosa. Az iskolateremtő kárpátaljai Erdélyi Béla Virágzó magnóliafája című képért végül 15,6 milliót adtak.

A műtárgyak között nagy népszerűségnek örvendtek a modern magyar kerámiák, de sokan licitáltak egy magyar art deco órára is, amely 1,2 millió forintos árat ért el. A mindig népszerű Zsolnay-kerámiák közül egy nagyméretű szecessziós váza 3,8 millióért, egy sárkánygyíkokkal díszített dísztál pedig 2,4 millió forintért talált új gyűjteményre.

A kétnapos aukció ékszernapja is rekord eladásokat hozott. Egy 4,8 karátos briliánssal díszített art deco nyakék 9 millió forinttal volt a nap legmagasabb áron elkelt darabja. A befektetők ismét a nagy karátszámú brilleket keresték leginkább, elkeltek a szoliter gyűrűk és a fülbevalók is; egy 3,9 karátos brillekkel kirakott darabért 7,8 millió forintot, egy 3,2 karátos, négy briliánssal díszített fülbevalóért pedig 3,8 millió forintot fizetett új tulajdonosa.

Sokan licitáltak a pillangókat, méheket, virágokat formáló történeti ékszerritkaságokra és a színes drágaköves darabokra is, de jól szerepeltek a tahiti gyöngyös ékszerek is, idén egy különleges gyöngysorért 1,5 millió forintot fizettek.

Az élénk licitharcoknak köszönhetően az ezüstkollekció minden darabja elkelt. A számos művészettörténeti ritkaság közül sokan szerették volna elvinni a Fabergének és az orosz cári családnak is dolgozó Julius Rappoport fácánfiguráját, amely végül majdnem hétszeres áron, 3,1 millió forintért kelt el, de szintén sokáig licitáltak Bethlen Miklós és felesége, Rhédey Júlia címerével díszített augsburgi pohárra is. A barokk ritkaság végül majdnem 5,3 millió forintért került új gyűjteménybe.

Az árverés jótékonysági tétele Fényes Adolf Mesetáj alakokkal című alkotása volt. A festmény bevételét, 338 000 forintot a BÁV a Pető Intézet tehetséggondozási programjának támogatására ajánlotta fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!