Több mint 60 program a veszprémi Gizella Napokon

Kultúra, 2015.04.28

Jövő kedden kezdődik és vasárnap zárul több mint 60 programmal Veszprém szezonnyitó kulturális seregszemléje, a Gizella Napok Művészeti Fesztivál, mely során többször is megszólíttatnak a nők – közölte a város polgármestere keddi sajtótájékoztatóján.

Porga Gyula elmondta, hogy a rendezvény során több mint húsz helyszínen hatvannál is több program várja az érdeklődőket, melynek célja immár 24. alkalommal a város kulturális sokszínűségének bemutatása.

Hozzátette: kiállítások, komoly- és könnyűzenei koncertek, könyvbemutató, történelmi felvonulás, népzenei mulatság, kirakodóvásár kínál szórakozást a tavaszköszöntő eseményre érkezőknek. Ring Júlia, a Veszprémi Programiroda kommunikációs munkatársa azt mondta, hogy a sorozat összeállításakor a legkisebbekre is gondoltak, akiket 500 négyzetméteres játéktér és bábszínházi előadások várnak.

Számos koncert is színesíti a kínálatot, fellép mások mellett az Anna & the Barbies, a Sánta Kutya, Szalonna és Bandája, a Kiskalász és a Hősök zenekar, valamint a város növendékei is zenével szórakoztatják a program látogatóit a belváros más-más pontján. Szombaton Charie lép a közönség elé a Várszínpadon, Gájer Bálint pedig az Óváros téren koncertezik, az estet a Ruppert Puppet zárja a Színházkertben. A komolyzene kedvelőit szerdán Szentpéteri Csilla koncertje várja a Hangvillában, szombaton a Honvéd Együttes Honvéd Férfikarának ünnepi műsora a Várszínpadon.

A fesztivál kísérőrendezvényei és gyermekprogramjai is sokszínűek: az Óváros téren az egész napos népművészeti kirakodóvásár ideje alatt zenél szombaton az Iszkiri zenekar, a Szaléziánumban pedig tudáspróbával és játékos feladatokkal várják a legkisebbeket.

Több tárlat is nyílik a programsorozat keretei között: Test és lélek a Nagy Háborúban címmel az első világháború időszakát jellemző orvoslásról, a tábori lelkészetről és katonai kórházakról nyílik kiállítás szerdán a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben. Élet a mínusz 3-on címmel pedig a volt várbörtönben nyílik kiállítás ugyancsak szerdán. Péntektől látható Tűz és láng által címmel Madarassy István ötvös-szobrászművész tárlata a Szent Imre-templomban.

A megszokott jelmezes felvonulás szombaton délután indul a sétálóutcából a várba, ahol Porga Gyula átadja a Gizella-díjakat.

A Veszprémi Petőfi Színház kortárs fesztivállal készül a tavaszköszöntő programsorozatra, három előadást tartogat a színházkedvelők részére. A Latinovits-Bujtor Játékszínben láthatja a közönség a Priznic, az Átmenetileg örök valamint a Kétség-Beszélj Rólam című előadásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!