Több mint húszszoros a túljelentkezés a hamburgi Elbphilharmonie koncertjegyei iránt

Kultúra, 2018.01.09

Továbbra is töretlen a nemzetközi érdeklődés a németországi Hamburg új koncertpalotája, az Elbphilharmonie iránt, a hangversenyekre szóló jegyekért a nyitás után egy évvel is több mint hússzoros a túljelentkezés.

A hamburgi városvezetés által az intézmény egyéves működésének alkalmából kedden közölt kimutatás szerint az Elbphilharmonie-ban eddig rendre teltházas koncerteket tartottak, a 600 rendezvényen mintegy 850 ezer vendég vett részt. A túljelentkezés miatt a legnépszerűbb programokra továbbra is sorsolással osztják ki a jegyvásárlási lehetőséget.

A kínálat a klasszikus zenétől a kortárs elektronikus tánczenén át a hiphopig tart, az irányzatokat 130 zenekar, együttes, kórus és szólista közreműködésével mutatták be, és számos alkotásnak az új koncertpalotában volt az ősbemutatója. A rendezvényformátumok is változatosak, szerveznek például hangversenyeket csecsemőknek, és tartanak hangszerkipróbáló foglalkozásokat, amelyeken 18 ezren vettek részt az első évben.

Maga az épület is népszerű, egy év alatt 70 ezer embert kalauzoltak végig a koncertpalotát bemutató vezetéseken, az észak-németországi kikötővárosra panorámát nyitó - és ingyenesen látogatható - kilátóteraszt pedig 4,5 millióan keresték fel.

Az Elbphilharmonie megváltoztatta Hamburg képét a világban - idézték a közleményben Olaf Scholzot, a tartományi rangú város polgármesterét, aki kiemelte, hogy a belvárosi régi kikötőben emelt 110 méter magas palotával "a kultúra új otthonra talált Hamburg szívében".

A hamburgiak körében Elfinek nevezett épület a polgármester szerint az identitásképző erőt tekintve is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az épülettel mindenki azonosul, "Hamburg büszke az Elbphilharmonie-ra és a város kulturális sokszínűségére, amelyet az Elbphilharmonie is tükröz" - húzta alá Olaf Scholz.

A helyiek ragaszkodása mellett a nemzetközi érdeklődés is erős, ezt jelzi, hogy az épületről világszerte 50 ezer cikk jelent meg, az Elbphilharmonie honlapját pedig 50 millióan keresték fel - áll a városháza közleményében.

A tavaly január 11-én megnyitott koncertpalota az eredeti tervekhez képest hétéves késéssel és tízszer nagyobb költségvetéssel, 789 millió euró (246 milliárd forint) ráfordítással készült el. A 120 ezer négyzetméter területű épületben a koncerttermek mellett egy 440 szobás szálloda, 45 luxuslakás, üzletek és egy több mint 500 férőhelyes parkoló is van. A Császár rakpart Elbába nyúló végére tervezett épületet a folyó medrében létrehozott talapzatra emelték, mintegy 200 ezer tonnás súlyát 1745 betoncölöp tartja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!