Tündérkert ezüstje - Kötet született a jegybank erdélyi tallérgyűjteményéről

Kultúra, 2017.06.15

Tündérkert ezüstje címen, tanulmánykötet formájában is bemutatja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Értéktár program keretében megvásárolt egyedülálló gazdagságú erdélyi tallérgyűjteményét.

A jegybank 2015-ben vásárolta meg Törő István műgyűjtőtől a 216 darab ezüstpénzt tartalmazó kollekciót, amelyhez a korábbi tulajdonos később még négy érmét adományozott - idézte fel a csütörtöki budapesti kötetbemutatón Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke, az Értéktár program vezetője.

Hozzátette: a most megjelent 240 oldalas kötet a gyűjtemény teljes katalógusa. A könyv mégis sokkal több, mint gyűjteményi katalógus, hiszen szakavatott régészek, történészek, művészettörténészek és numizmatikusok írtak hozzá olyan tanulmányokat, amelyek felölelik az Erdélyi Fejedelemség másfél évszázados pénzverésének szinte minden aspektusát - közölte.

Gerhardt Ferenc elmondása szerint a kötetben olvasni lehet a fejedelemség bányászatáról, a korabeli pénzforgalomról és pénzértékviszonyokról, továbbá végigkövethetők a fejedelmek uralkodói címeinek változásai.

Részletes tanulmányokból ismerhető meg a pénzek éremképi elemeinek háttere, ahogy az a Magyar Nemzeti Bank által őrzött verőszerszám-gyűjtemény is, amely eredeti 17. századi erdélyi verőtöveket is felvonultat. Ez a hiánypótló tanulmánykötet alapműként fog bevonulni az Erdélyi Fejedelemségről szóló munkák közé - hangsúlyozta az Értéktár program vezetője.

Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgató-helyettese és Pallag Márta művészettörténész felidézték: a gyűjteményt annak megvásárlása után a Nemzeti Múzeum szakemberei dolgozták fel, majd 2016 nyarán Tündérkert ezüstje címmel itt mutatták be először a közönségnek.

A kiállítás ezután Fejedelmi kincsek címen országjáró útra indult, az MNM-ben őrzött pénzekkel, műtárgyakkal, fegyverekkel kiegészülve. Az első helyszínen, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban június 30-ig tart nyitva a tárlat, amely a tervek Nyíregyházán, Szombathelyen, Szegeden, Pécsen és Egerben is látható lesz.

Pallag Márta hangsúlyozta: a magas minőségű reprodukciókat felvonultató könyv kiválóan egyesíti magában egy numizmatikai szakkatalógus és egy tanulmánykötet erényeit. A magyarul most megjelent kiadvány angol nyelvű fordítása a tervek szerint még idén elkészül - jegyezte meg.

Az MNB 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási Értéktár programját, amelynek célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése.

A program megvalósítására az MNB Igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!