Turisztikai látványosságok a Nyugat-Dunántúli turisztikai régió területén

Kultúra, 2018.10.19

Hazánk jelentősebb turisztikai vonzerővel bíró területeinek sorában a főváros környéke és aBalaton vidéke után a Nyugat-Dunántúli turisztikai régió helyezkedik el a harmadik helyen.

Sopron állás A Magyarország északnyugati részében elhelyezkedő régió területe Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye egységéből tevődik össze. A turisztikai régió nem hiába érdemelte ki a harmadik helyet a hazánk jelentősebb idegenforgalommal bíró településeinek sorában. A régió területén ugyanis számos olyan tekintélyes település helyezkedik el, amelyek hazánk történelmét is jelentős mértékben meghatározták. Ebből fakadóan olyan emberlakta területek találhatók itt nagy számban, amelyek napjainkig is őrzik történelmi hagyatékukat egy-egy műemléképület vagy kiállítás formájában. Emellett számos természeti értékkel és kiterjedt kulturális programkínálattal is találkozhatnak az idelátogató turisták.

Cikkemben az ilyen fontosabb látnivalókkal rendelkező településeket próbáltam meg egy csokorba gyűjteni. Az épített örökségek nagymértékben teszik ki a régió turisztikai vonzerejét. Győr-Moson-Sopron megye területén is számos olyan település található, amely műemlékek egész sokaságát kínálja látogatói számára.

A megye egyik legkülönlegesebb ilyen épített értéke a Pannonhalmán található Bencés Főapátság épületrendszere. A Szent Márton-hegyen található épületkomplexumon a román, a gótikus, a barokk és a klasszicista építészet stílusjegyei egyaránt megfigyelhetőek. Hazánk műemlékekben egyik leggazdagabb városa, Sopron ugyancsak ebben a régióban terül el. Ennek e városnak a műemlékeit nehéz feladat volna csupán így egy csokorba gyűjteni, de azért néhányat érdemes látnivalóinak sokaságából kiemelni. A Tűztorony ikonikus építménye az év minden szakában várja látogatóit a város szemet gyönyörködtető körpanorámájának kihagyhatatlan látványával, a Storno-ház falai között pedig két állandó kiállítás tárlatait tekinthetik meg a látogatók, a Patikamúzeum és az Esterházy-ház is ugyancsak a város műemlékeinek sorát gyarapítják. A látnivalók ilyen szerteágazó sokasága nem csupán a város, de az egész megye turizmusára jótékony hatást gyakorolnak. A térség vendéglátása határozott virágzó tendenciát mutat, amely remek álláslehetőséget biztosít a régió lakosságai számára. Ezeket a lehetőségeket megtekintheti a sopronallas.hu linken.

A régió nevezetességei azonban nem csupán Győr-Moson-Sopron, de Vas és Zala megyék területein ugyancsak jelentős mennyiségben jelen vannak. Szombathely városában a Római Birodalom korából fennmaradt emlékek mellett a Püspöki Székesegyház épülete, illetve az Iseum romkertben álló Isis-szentély tekinthetők meg. Kiváló látványosságnak számít a jáki római katolikus apátság temploma is, amely a román kori magyar építészet egyik legszebb állapotban fennmaradt emléke. Zalaegerszeg városában az Olajipari múzeum, az Alsóerdőn található tévétorony és számos múzeum várja a látogatókat, de néprajzi emlékek egész sokasága is rendelkezésére áll a térség látogatóinak Göcsej és Hetés települések területén. A térségbe nem csupán az épített értékek, de a domborzati elemek miatt is érdemes lehet ellátogatni.
(Webrádió)

Címkék

Sopron állás
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!