Új elemmel bővül az MMA ösztöndíjprogramja

Kultúra, 2018.08.14

Új elemmel bővül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíjprogramja: száz fiatal és középkorú magyar alkotó részesül hároméves művészeti ösztöndíjban szeptembertől - hangzott el az M5 kulturális csatorna keddi híradójában.

Az MMA mára teljes körű művész életpályamodellt dolgozott ki, ennek egyik legfontosabb eleme a 2017 végétől igényelhető művész életjáradék. A mintegy 121 ezer forint összegű adómentes juttatást a magyar művészeti élet azon képviselői igényelhetik, akik elmúltak már 65 évesek és miniszteri vagy annál magasabb elismerésben részesültek.

"Hogy mi is motivált minket? Az, hogy nagyon sok művész nagyon alacsony nyugdíjat vagy éppen nyugdíjpótló támogatást kapott. Számos olyan kérés érkezett hozzánk, ami erre hívta fel a figyelmünket" - idézte fel a műsorban az MMA főtitkára.

Kucsera Tamás Gergely emlékeztetett arra, hogy 2018 márciusától több mint 1300 alkotó élt az életjáradék lehetőségével. Az életpályamodell kialakítása hat évvel ezelőtt az akadémikusi kör kialakításával kezdődött, ezt követte a nemzet művésze elismerés létrehozása, majd az életjáradék. Idén ősztől újabb lépcsővel bővül a rendszer, a 18 és 50 év közötti alkotók hároméves művészeti ösztöndíjhoz juthatnak, amely 200 ezer forint támogatást jelent havonta.

A szeptembertől folyósítandó ösztöndíjakra beérkezett pályázatokat kedden bírálták el. Kucsera Tamás Gergely értékelése szerint egy "működő életpályarendszer" állt össze, amelyet az MMA a jövőben is szeretne fenntartani és lehetőség szerint fejleszteni is.

A Magyar Művészeti Akadémia mintegy negyven ösztöndíjprogramot hirdet meg tagozatain keresztül évről évre. A művész életjáradék és az ösztöndíjak finanszírozása hosszú távon biztosított a magyar kormány támogatásával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!