Új kiállító- és közösségi térrel gazdagodott a békéscsabai Munkácsy múzeum

Kultúra, 2018.10.09

Mintegy 200 négyzetméter új kiállító- és közösségi térrel gyarapodott a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, az új térben lehetőség lesz különböző szakmai rendezvények, konferenciák lebonyolítására és időszakos kiállítások megrendezésre.

Új kiállító- és közösségi térrel gazdagodott a békéscsabai Munkácsy múzeum A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum bővítése azt mutatta, hogy a város lakossága értéknek tekinti az elmúlt évszázadokban felhalmozott kulturális örökségét - fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, aki átadta a Békéscsaba Munkácsy Mihály Múzeum új kiállító- és közösségi terét kedden, Békéscsabán.

Krucsainé Herter Anikó elmondta: a kormányzat úgy tekint a vidéki kulturális intézményekre, múzeumokra, könyvtárakra és színházakra, hogy azok az általános műveltség terei, közvetítői és a tradíciók megőrzői. A beruházás az Európai Unió 200 millió forintos támogatásával valósult meg.

Hozzátette: a múzeum már nyert további 14 millió forintot a tervezett állandó Munkácsy-kiállítás megvalósítására, s jó eséllyel számíthat a következő esztendőben is hasonló nagyságú támogatásra. Az új állandó kiállítás 2019 decemberében nyílhat meg.

Herczeg Tamás, Békéscsaba és térsége országgyűlési képviselője (Fidesz) azt emelte ki, hogy a múzeum fejlesztése része a városban zajló nagyívű beruházásoknak, amelyek a Munkácsy-negyed kialakítását célozzák. A több milliárd forintos beruházások során rendbe hozzák a szomszédos Széchenyi-ligetet, a közeli Körös-part sétányát, illetve a szintén közeli Kossuth tér egy részét is.

Kiss Tibor, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere arról szólt, hogy a múzeum öt év ezelőtt került az önkormányzat irányítása alá.

Andó György, az intézmény igazgatója azt emelte ki, hogy a múzeum központi egysége eddig két különálló épületben működött. A beruházás eredményeként összekötötték az 1914-ben átadott múzeumi műemlék épületet és az 1970-ben felépített társasház alagsorában kialakított múzeumi részt.

A fejlesztéssel 200 négyzetméteres új kiállító- és közösségi térrel gazdagodott a múzeum. Az új térben lehetőség lesz különböző szakmai rendezvények, konferenciák lebonyolítására és időszakos kiállítások megrendezésre.

Az igazgató is szólt a tervezett új, Munkácsyról szóló állandó kiállításról. Mint mondta, az új kiállítás a város koronaékszere lesz, ha megnyitja kapuit a következő esztendő végén.

Az intézmény jelenleg 10 saját tulajdonú és további 5 kölcsönzött Munkácsy-képpel rendelkezik, valamint 576 relikviát is őriz, így Békéscsabán található a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye.
(MTI)

Galériánk

Új kiállító- és közösségi térrel gazdagodott a békéscsabai Munkácsy múzeum Új kiállító- és közösségi térrel gazdagodott a békéscsabai Munkácsy múzeum
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!