Újabb 5+1 dokumentumfilm nézhető ingyenesen a MADOKE weboldalán

Kultúra, 2020.05.06

Péntektől egy hétig ismét meghirdeti nagy sikert elért 5+1 filmes akcióját a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE), a szakmai szervezet továbbá online akadémiát és állandó videótárat is indít.

A januárban megalakult MADOKE egyik kiemelt céljaként a dokumentumfilm műfajának népszerűsítését tűzte ki. Az egyesület február eleji online filmes akciója keretében öt többszörösen díjnyertes, egészestés dokumentumfilmet és egy rövidfilmet tett ingyenesen elérhetővé az egyesület honlapján. A filmeket több mint ötvenezren látták az akció ideje alatt - idézte fel az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a MADOKE.

Az egyesület második akciója keretében ismét 5+1 fesztiválkedvenc filmet tesznek ingyenesen nézhetővé egy hétig. A filmek a https://madoke.hu weboldalon keresztül lesznek elérhetők, forgalmazási okokból csak Magyarországon.

A MADOKE tavaszi dokumentumfilmes akciójában A létezés eufóriája (rendező: Szabó Réka, 2019), A monostor gyermekei (Zurbó Dorottya, Arun Bhattarai, 2017), az Ütős csajok (Nordin Eszter, 2016), a Cooking History/Gulyáságyú (Kerekes Péter, 2009), a Besence Open (Kovács Kristóf, 2013), valamint a Szél viszi (Bartha Máté, 2019) című filmek lesznek láthatók.

A létezés eufóriája a 90 éves Holocaust-túlélő, Fahidi Éva és egy fiatal táncosnő színházi duettjének próbáin keresztül mesél traumákról, nőiségről és az öregedésről. A monostor gyermekei a világ egyik legelzártabb országában, Bhutánban játszódik, amely a Himalája utolsó buddhista királysága, az HBO gyártásában készült Ütős csajok két éven át követi nyomon 7 és 36 év közötti bokszoló lányok történetét, a Cooking History pedig a gasztronómia oldaláról közelít a 20. század véres összecsapásaihoz, száztíz hadiszakácsot kérdezve a túlélés fortélyairól.

A humoros, mégis drámai Besence Open egy apró zsákfaluban játszódik, ahol 126 lakosból 102 roma, 98 százalékuk munkanélküli, ám az agilis polgármester minden lehetséges pályázati forrást megragad. Bartha Máté vizsgafilmje, a Szél viszi főszereplőjét még gyerekkorában választottak el édesanyjától, élete nagy részében egyik nevelőszülőtől a másikig sodródott, 18 évesen azonban úgy dönt, a saját lábára áll és megváltoztatja az életét.

Pénteken indul a MADOKE külföldről is elérhető, folyamatosan bővülő, online dokumentumfilmtára is. Az ingyenes MADOKK videótárba kéthetente kerülnek majd fel új filmek.

A közlemény szerint a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete rövidesen megrendezi második nyilvános vitafórumát - a koronavírus-járvány miatt online formában - melynek során magyar filmes alkotók, forgalmazók, fesztiválok képviselői beszélgetnek a kialakult helyzetről. A beszélgetés május 15-én 15 órakor élőben nézhető a MADOKE Facebook-oldalán, online regisztrációt követően.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!