Uniós forrásból korszerűsítik a Petőfi-múzeumnak otthont adó koltói Teleki-kastélyt

Kultúra, 2017.12.05

Az Európai Unió regionális operatív programja finanszírozásával újítják fel az észak-erdélyi Koltón a Teleki-kastélyt, amelyben Petőfi Sándor a mézesheteit töltötte - írta kedden a Krónika erdélyi magyar napilap. A kastély emeleti termeiben Petőfi-múzeum működik.

A Máramaros megyei Koltó község önkormányzata - a kastély tulajdonosa - 6,8 millió lejes (442 millió forint) támogatást nyert a kastély felújítására. "Most tartjuk a közbeszerzést a kivitelező kiválasztására, és ha minden jól megy, a jövő év közepén indul a felújítás" - nyilatkozta a Krónikának Csendes Lajos, a 2600 lelkes, 55 százalékban magyarok, negyven százalékban pedig romák által lakott Koltó polgármestere.

A 18. század közepén épült barokk kastély - amelyben az 1980-as években alakították ki a jelenlegi Petőfi-múzeumot - napjainkra meglehetősen rossz állapotba került.

Az alagsortól a tetőzetig terjedő átfogó korszerűsítés során valamennyi helyiség rendeltetést kap, és az emeleti Petőfi-múzeumot is bővíteni szeretnék; ennek érdekében a közgyűjteményt működtető koltói önkormányzat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumtól szeretne szakmai támogatást kapni. Beépítik az épület tetőterét is, ahol konferenciatermet alakítanak ki.

A kastélyt övező másfél hektáros park felújítására egyelőre nem rendelkeznek forrással, viszont a szakhatósági előtanulmányt már elkészítették a budapesti kertészeti egyetem munkatársai. A kastélykertben megtekinthető többek között Petőfi Sándor és Szendrey Júlia egész alakos szobra (Pogány Gábor Benő szolnoki művész alkotása), Teleki Sándor mellszobra, valamint a költő kőasztala az egykori somfa alatt. A koltói kastély leghíresebb uráról, gróf Teleki Sándor honvédezredesről, emlékíróról, valamint barátjáról, Petőfi Sándorról vált nevezetessé, de megfordult a birtokon Jókai Mór író is.

Teleki meghívására a forradalmár költő 1846-1847-ben három alkalommal is megfordult a településen, koltói tartózkodásai közül a legemlékezetesebb az 1847. szeptember 9. és október 19. közötti időszak, amikor Petőfi hitvesével, Szendrey Júliával itt töltötte a mézesheteket, és eközben 28 új verssel gazdagította a magyar irodalmat. A költő házasságkötésének és mézesheteinek 170. évfordulóját idén szeptemberben rendezvénysorozattal ünnepelték Koltón.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!