Ütősfesztivál lesz a hétvégén Sopronban

Kultúra, 2018.06.14

A Soproni Ünnepi Hetek keretében SopronDrum elnevezéssel ütősfesztivált rendeznek péntektől a fertőrákosi barlangszínházban és Sopronban, ahol mások mellett fellép Billy Cobham és Aaron Spears - tájékoztatta a rendezvény művészeti vezetője az MTI-t.

Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres művész elmondta, hogy ilyen jellegű ütősfesztivált eddig még nem rendeztek Európában. A koncertek mellett a Liszt-központban mesterkurzusokat is vezet majd Dörnyei Gábor, Billy Cobham, She-e Wu, Rolando Morales-Matos és Aaron Spears.

A program a fertőrákosi barlangszínházban pénteken Richard Bona és a Mandekan Cubano fellépésével kezdődik. A Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő basszusgitáros és zenekara a kubai életérzésre, ütős hangszerekre épülő stílust képviseli. A művészeti vezető szerint a világsztár közvetlensége, lehengerlő játékstílusa, könnyedsége ősi erővel képes átszőni a SopronDrumot.

Szombaton The Magic of Rhythm címmel ad koncertet szintén a barlangszínházban She-e Wu tajvani származású marimbaművész, Chris Deviney, a Philadelphiai Szimfonikus Zenekar ütőhangszerese, Rolando-Morales Matos Puerto Ricóban született karmester és zeneszerző, a Horváth Kornél és Dörnyei Gábor alkotta tHUNder Duo, valamint a Sopron Balett.

Az est első részében a tHUNder Duo két zenei kompozíciójára Demcsák Ottó által készített koreográfiával lép színpadra a Sopron Balett, a második részben pedig She-e Wu, Chris Deviney és Rolando-Morales Matos együtt lép majd fel.

A barlangszínházban vasárnap este a hatvanas-hetvenes évek fúziós-dzsesszének úttörője, Billy Cobham és zenekara lép fel. A dobolást forradalmasító zenész képes egyszerre négy verővel is játszani. Fertőrákosi koncertje Horváth Kornél szerint hazai dzsessztörténeti pillanat lesz.

Sopron Fő terén pénteken este az 1984-ben alapított, de tíz év szünet után idén újjáalakult fővárosi Jazz Consort ad koncertet, szombaton a kilencedik Országos Maros Gábor Ütőhangszeres Szóló- és Duó Verseny győztesei, a Bartók Konzi Beat, a Strokes együttes, a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, valamint a szegedi Storyville Jazz Band. A zárónapon a pécsi Percussion Project, a győri Percussion Students, valamint az amerikai Aaron Spears lépnek fel.

A Liszt-központ teraszán a nyitó napon a soproni Hoffer Dobiskola hallgatói a Kalimba gyermekkórus tagjaival mutatkoznak be.

Horváth Kornél szerint a fesztivál legfőbb célja, hogy mindenki érezhesse, mennyire sokszínű az ütőhangszeres kultúra, és milyen energiákat képes sugározni világsztárok közreműködésével az egyik legősibb műfaj, amely egyidős az emberiséggel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!