Vasárnap kezdődik a Régizene Fesztivál a Müpában

Kultúra, 2017.02.16

Händel, Monteverdi, Hasse és Rameau művei is elhangzanak a vasárnaptól március 4-ig tartó harmadik Régizene Fesztiválon a Müpában.

Philippe Jaroussky francia kontratenor a kora legnagyobb alkotójaként számon tartott Händel áriáinak szenteli vasárnapi műsorát. Noha a teljes történetek nem jelennek meg a színen, a különleges áriaválogatásból egy fantasztikus művész portréja rajzolódik ki - közölte a Müpa az MTI-vel.

Johann Adolf Hasse német zeneszerző utolsó előtti operáját, a Pyramus és Thisbét adja elő február 27-én az eredeti interpretációiról nevezetes hegedűs karmester, Fabio Biondi vezette Europa Galante. A címszerepekben Vivica Genaux és Desirée Rancatore hallható, az apát Emanuele D'Aguanno olasz tenor formálja meg.

Simone Kermes német szoprán 17-18. századi zeneszerzők műveit felvonultató Vihar című műsorában operákból "kiragadott" áriák szólalnak meg március 1-jén az Andrés Gabetta koncertmester által vezetett, korhű hangszereken játszó Cappella Gabetta kamarazenekar közreműködésével.

Claudio Monteverdi itáliai zeneszerző változatos előadó-együttesre írt Selva morale e spirituale szakrális ciklusát március 2-án Ausztria egyik vezető régizenei együttese, a Rubén Dubrovsky vezette Bach Consort Wien adja elő. Az esten fellép mások mellett Joel Frederiksen basszus, Hanna Herfurtner szoprán és Soetkin Elbers szoprán.

A fesztivált Rameau Nais című operájának koncertszerű előadása zárja a Müpa és a Versailles-i Barokk Zenei Központ együttműködésében. Az előadásban neves énekes szólisták - mások mellett Chantal Santon-Jeffery, Reinoud Van Mechelen, Florian Sempey és Thomas Dolié - mellett a hazai régizene-játék kimagasló képviselői, a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar lép színpadra március 4-én.

A rendezvényt hiánypótló szándékkal - csaknem egy évtizeddel az utolsó, historikus zenei témájú budapesti eseménysorozatot követően - hozta létre a Müpa 2015-ben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!