Vass László gyűjteményének műveiből látható kiállítás a MANK Galériában

Kultúra, 2018.05.26

Vass László magyar és nemzetközi gyűjteményéből 21 alkotó munkáit mutatja be az a kiállítás, amely A geometria szépsége címmel szombattól látható a szentendrei MANK Galériában.

A július 1-ig nyitva tartó tárlaton a geometrikus absztrakt és konkrét művészet teoretikus atyjai mellett bemutatkoznak az ő elveikből induló kortárs művészek papírmunkáikkal, de a kiállítás anyaga érinti a műfaj magyar vonatkozásait is - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Max Bill, Richard Paul Lohse, Verena Loewensberg és Camille Graeser, a "svájci konkrétok" néven emlegetett csoportja lefektette a konkrét művészet elméleti alapjait. A konkrét művészek a valóságábrázolás teljes elutasítása által tisztán szerkesztett formákból és színekből építkezve új világot hoznak létre.

A konkrét művészetből kinövő op art és kinetikus művészek nemzetközi alkotói is képviselik magukat a tárlaton. Bridget Riley a vizuális-optikai játékok egyik mestere határozott kontúrokkal elválasztott formák által vizsgálja a színek és kontrasztok hatásait, míg Richard Anuszkiewicz és Carloz Cruz-Diez vibráló színmezőikkel zavarják össze a nézők látását.

Peter Halley napjaink urbánus és digitális környezetéből kiindulva "geometrizálja" alkotásaiban a mai társadalmat, míg Beat Zoderer vagy Günther Uecker a 2 és a 3 dimenzió közötti határátlépésekkel kísérleteznek. A kinetikus művészetet többek között Getulio Alviani alumínium munkája és Haraszty István mozgó szobrai képviselik.

Sean Scully munkáit olyan világmúzeumok őrzik, mint a New York-i Metropolitan Múzeum, a Guggenheim Múzeum, a MoMA, az Ausztrál Nemzeti Galéria vagy a londoni Tate Modern. Sean Scully mellett a szentendrei mester, Barcsay Jenő nyomatai is szerepelnek a kiállításon.

Vass László cipészmestert, a világhírű Vass Shoes megalkotóját az egyik legjelentősebb magyar műgyűjtőként tartják számon. A magyar és nemzetközi alkotásokat is magába foglaló kollekciója zömmel konstruktív tendenciákra koncentrál. Gyűjteménye a háború utáni évtizedek konstruktivista, minimalista, konkrét és konceptuális műveivel és egészen új kortárs művekkel is folyamatosan bővül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!