Végvári vigasságok péntektől Egerben

Kultúra, 2017.08.10

Ostrom 1552 címmel rendezik meg péntektől a XXII. Végvári Vigasságokat az Egri Várban. A fesztivál csúcspontjaként csaknem 230 hagyományőrző eleveníti fel az 1552-es dicső ostromot és az Egri csillagok című regény jeleneteit.

Petneházi-Halász Noéminak, a szervező Dobó István Vármúzeum illetékesének tájékoztatása szerint a vasárnapig tartó fesztiválon a kulturális események mellett elsősorban a középkori hadi tevékenységeket bemutató programokkal, bajvívással, íjászversennyel, fegyver- és viseletbemutatókkal készülnek a szervezők.

A hagyományőrző csapatok "táborában" életképek és mesterségbemutatók várják az érdeklődőket, akik például tábori lelkésszel, borbéllyal, csiszárral, füvesasszonnyal és egy hadmérnökkel is megismerkedhetnek.

A három nap alatt a hagyományőrzők többször is végigvonulnak a belvároson, de zászlóforgatókkal és portyázó török martalócokkal is találkozhatnak a látogatók, akik a Dobó téren több török-magyar összecsapás tanúi is lehetnek. A 1552-es emlékcsatát szombaton és vasárnap is megrendezik a palotaudvaron és az alsó várudvaron.

A gyerekeket népi játszótér, pónilovaglás, kézműves várműhely és apródiskola is várja vitézi ötpróbával és vitézavatási ceremóniával. Lesz solymász- és tűzzsonglőr-bemutató, szultáni audiencia és egy oszmán főúri sátorba is ellátogathatnak az érdeklődők, akik megkóstolhatják a török kávét és a rózsavizet is.

A szakember szerint nagy érdeklődésre tarthatnak számot a régizene-bemutatók és táncházak, valamint a Kerekes Band szombati koncertje is.

A fesztivál idején tradicionális mesterségek kézművesei kínálják portékáikat és mutatják be a szakma mesterfogásait. Az idei rendezvénynek is elmaradhatatlan része lesz a középkori piac, amelyen kipróbálhatók lesznek különféle mesterségek - gyertyamártás, rézművesség, papírmerítés - fogásai.

Pénteken és szombaton háromféle szakmai tárlatvezetésen is részt vehetnek a Dobó István Vármúzeumban az érdeklődők: szó esik az egri nők hőstetteinek megjelenítéséről a képzőművészetben, az Egri csillagok kapcsán a legenda és a valóság közti különbségekről, és fáklyafénynél járhatják be a résztvevők a Kazamatákat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!