Vendégrendezők és kortárs táncbérlet a tatabányai színház új évadában

Kultúra, 2017.05.18

A tatabányai Jászai Mari Színház, Népház új évadában három vendégrendező mutatkozik be a városban, a kínálatban kortárs táncbérlet is szerepel, emellett 10 gyermekdarabot tűznek műsorra - mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján az intézmény igazgatója.

Crespo Rodrigo tájékoztatása szerint az új évadban Forgács Péter, Paczolay Béla és Vidovszky György rendezők első alkalommal fognak együtt dolgozni a Jászai Mari Színház társulatával.

A bemutatók közül az igazgató kiemelte az évad nyitányaként a Kamaraszínházban színre kerülő Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című darabját. Ezzel majdnem egy időben Molnár Ferenc Játék a kastélyban című klasszikusa kerül színpadra a nagyszínpadon. A Kamaraszínház és a nagyszínpad évadnyitó bemutatóit a színház állandó rendezője, Guelmino Sándor állítja színpadra.

A magyarországi bemutatót követően a Jászai Mari Színház a második a budapesti Katona József Színház után, mely műsorára tűzi Ferdinand von Schirach Terror című "zárt tárgyalását". Az emberi élet megvédésének és elvételének kérdését felvető darab a döntés meghozatalában határozottan számít a közönség véleményére. A témafelvetését és formáját tekintve is különleges előadást Vidovszky György rendezi.

Reginald Rose bűnügyi játékát, a Tizenkét dühös embert Paczolay Béla rendezésében láthatják a nézők.

Az évad zárásaként Friedrich Schiller örökérvényű drámáját, a Stuart Máriát mutatják be. A maga körül mindent elpusztító asszonyi gyűlölet tragédiáját Forgács Péter állítja színpadra.

Idén a kortárs tánc jeles hazai képviselőinek előadásaiból válogató, három produkciót kínáló bérletet is indít a színház, az előadások közül egynek a Vértes Agórája ad otthont.

Szintén az idei év újdonsága az Így szerettek ők című felolvasószínházi sorozat, melyben Nyáry Krisztián történetei alapján neves írók és művészek magánéletével ismerkedhet meg a közönség, irodalomtörténeti kutatások és meglévő dokumentumok alapján.

A Jászai Mari Színház a 2016/17-es évadban 7 felnőtt és 11 gyerekbemutatót tartott. A színház a szezonban 271 előadást játszott, az intézmény átlagos kihasználtsága elérte a 93 százalékot - ismertette az igazgató.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!