Vidor Fesztivál - Háromszáz program, kibővült fesztiválhelyszínek Nyíregyházán

Kultúra, 2017.07.28

Háromszáz programot, köztük világzenei koncerteket, színházi, utcaszínházi és bábelőadásokat, szabadtéri filmvetítéseket, irodalmi esteket és táncházakat kínál a közönségnek augusztus 25. és szeptember 2. között a Vidor Fesztivál Nyíregyházán.

A programok döntő többségét a nyírségi megyeszékhelyen tartják majd, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye húsz másik településére is kitelepül a fesztivál - mondta Kirják Róbert, a szervező Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója az eseményt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón.

Hozzátette, három új és egy "régi" fesztiválhelyszínnel bővült a nyíregyházi kínálat, a belváros nagyobb tereire szervezett előadásokkal még több ember kapcsolódhat be a Vidor Fesztiválba.

Az utca- és bábszínházi előadásokat a Hősök terén láthatja a közönség, az Országzászló téren a dzsesszműfaj képviselői és a megyében lévő zeneiskolák mutatkoznak be, a Kossuth téri Vidor-terasz egy közösségi találkahelyként minden nap chill-out zenei összeállítással és frissítőkkel várja a látogatókat, illetve közkívánatra visszatér a korábbi fesztiválközpont, a Városháza előtti tér kisszínpadként fog funkcionálni.

A világzenei színtérről Nyíregyházán ad koncertet a Nagy Britanniából érkező Electric Swing Circus, a román Fanfare Ciocarlia, a mali Amadou & Mariam, az indiai Dil Mastana, a Nigerben alkotó Ezza, a kubai-kongói-spanyol-francia Rumbanamá, és a lengyel Volosi zenekar. A hazai népszerű előadók közül többek közt a 30Y, a Hiperkarma, a Margaret Island, a Zagar, az Irie Maffia, a Tárkány Művek, Herczku Ágnes és a Banda, valamint a Buda Folk Band ad koncertet - sorolta Kirják Róbert.

A Vidor Faluban és a Vidor Kertben napközben a gasztronómiáé, este pedig a szabadtéri filmvetítéseké lesz a főszerep, de tartanak képzőművészeti kiállításokat, táncházakat, dumaszínházat, irodalmi esteket és komolyzenei koncerteket is. A belváros utcáit pantomimesek, artisták, élő szobrok, tűzzsonglőrök és karikaturisták lepik el. Mácsai Pál színművész Villon-estjét a színház MŰvész Stúdiója mellett a nyíregyházi és tiszalöki büntetés-végrehajtási intézetekbe egyaránt elviszik.

A színházi versenyprogramban kilenc nagyszínpadi és kilenc kamaraszínpadi előadást láthat a közönség. Minden fesztiválnapon két előadást tartanak, a meghívott társulatok a magyarországi vígjátéktermés legjobb produkcióit mutatják be. A jegyek nyolcvan százaléka már elfogyott, de az értékesítés tovább tart a színház jegyirodájában, a megmaradt belépők az online felületeken és a nemsokára induló új Vidor mobilapplikációban is elérhetőek lesznek.

Kirják Róbert újságírói kérdésre elmondta, hogy a költségvetés tavaly óta nem változott, a fesztivált mintegy 100 millió forintból rendezik meg a kormány, az önkormányzat és egy magánvállalkozás támogatásával. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere azt mondta, a rendezvény biztos anyagi háttérrel rendelkezik, Bige László, a főtámogató Bige Holding Csoport elnök-vezérigazgatója pedig kiemelte, hogy a Vidor jelentős színfoltja a városnak, segítségével "össze lehet rázni" az itt élő közösségeket.

A részletes fesztiválprogram és a műsorfüzet a www.vidor.eu oldalon érhető el. A hagyományoknak megfelelően a rendezvények kilencven százaléka ingyenes lesz, jegyeket lényegében csak a színházi és dumaszínházi előadásokra kell váltani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!