Virtuózok - Pénteken a kicsik válogatójával folytatódik a harmadik évad

Kultúra, 2017.04.20

A kicsik válogatójával folytatódik a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató idei szériája péntek este a Duna televízióban, a műsorból ezúttal is kilencen jutnak tovább az elődöntőbe - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája az MTI-vel.

A nézők a pénteki adásban is majdnem harminc 5 és 15 év közötti tehetséges zenésszel ismerkedhetnek meg. Tehetséges, kedves és lelkes fúvósok, vonósok és billentyűsök mutatják meg tudásukat a műsorban. Ebben a korcsoportban is bemutatkozik egy marimbán játszó fiatal, akinek Kárpátalján nincs lehetősége ezen a különleges hangszeren játszani, korlátozott anyagi lehetőségek miatt ugyanis csak xilofonon tud gyakorolni.

A pénteki adásban számtalan különleges pillanat mellett egy ritka eseménynek is szemtanúi lehetnek a nézők: Simic Aleksander kétszer is előadja produkcióját, először saját hangszerén, majd az egyik zsűritag, Várdai István hangszerén. A Virtuózokban - a hazai tehetségkutatók történetében először - hallhatunk megszólalni egy Stradivari-csellót.

A műsorban látható gyerekek közül többen is érkeztek határokon túlról, Csíkszeredáról, Pozsonyból, Ungvárról, Klagenfurtból és van, aki Németországból utazott el azért, hogy bemutatkozhasson a Virtuózokban.

A Virtuózok zsűrijét Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekesnő; Batta András Széchenyi-díjas zenetörténész; Kesselyák Gergely, az Operaház első karmestere, Liszt-díjas művész; Várdai István Liszt-díjas csellóművész és Balázs János Liszt- és Prima díjas zongoraművész alkotja.

A zsűritagok idén is egy-egy hegedű alakú szobrocskával közvetlenül továbbjuttathatnak egy a versenyzőt, akinek a produkcióját kimagaslónak tartják és az elődöntőben is szeretnék látni. A többi továbbjutó személyéről a zsűritagok közösen döntenek.

Az idei széria műsorvezetői Bősze Ádám és új partnere, Koltay Anna, a három korcsoport - kicsik, tinik és nagyok - válogatóit és elődöntőit felvételről láthatják a tévénézők.

A Virtuózok minden korcsoportjában előbb válogatóműsort rendeznek, amelyekből korcsoportonként kilenc-kilenc versenyző jut az elődöntőkbe. A tinik, kicsik, majd a nagyok elődöntőiből három-három versenyző jut a május 26-i döntőbe, ahol a korcsoportok győzteseit hirdetik ki, a június 2-i fináléban pedig az abszolút nyertes születik meg.

Az MTVA sikeres komolyzenei műsorának célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse és szerettesse meg a klasszikus zenét és fiatal komolyzenei tehetségeket fedezzen fel - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!