Vivaldi és Piazzolla műveit adja elő az Operaház zenekara Kiskőrösön és Pápán

Kultúra, 2019.11.30

Négy évszak - télen címmel ad ingyenes koncertet a Magyar Állami Operaház Zenekarából összeállított kamaraegyüttes december 2-án a pápai Szent István vértanú-templomban, december 3-án pedig a kiskőrösi evangélikus templomban.

A műsoron Vivaldi A négy évszak és Piazzolla Négy évszak Buenos Airesben című műve szerepel. A két esten az opera zenekar hegedű szólamvezetői - Ecseki Anikó, Závodszky Magdolna, Rajka Imola, Dóczi Áron -, valamint Kállai Ernő koncertmester lépnek fel - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A két koncerten a Vivaldi és Piazzolla által megkomponált minden egyes évszak párban követi egymást.

Antonio Vivaldi, az itáliai concerto atyja 1725-ban komponálta négy, egyenként három tételből álló hegedűversenyét, amelyet a természet és az évszakok váltakozása ihletett. A mű a madárcsicsergéstől a tikkasztó napon és az őszi vadászaton át a téli viharig számos jelenséget mutat be.

Astor Piazzolla műve a Buenos Aires-i tavasszal, nyárral, ősszel és téllel ismerteti meg a hallgatókat. Az 1965 és 1970 között keletkezett darab eredetileg hegedű, zongora, elektromos gitár, nagybőgő és bandoneón (harmonika) kvintettjére íródott, míg a kamara- és nagyzenekari átiratban a hegedű kapja a főszerepet.

A Magyar Állami Operaház jószolgálati feladatának tekinti, hogy lehetőségeihez mérten olyan rászoruló fiatalokkal is megossza művészei tudását, akiknek nincs lehetősége azt az intézmény falai között megtapasztalni. Számos egyéb karitatív vállalása mellett az operaház az adventi időszakban új hagyományt kíván meghonosítani ingyenes vidéki kamarakoncertjeivel, amelyek elsőként az idei tematikus Keresztény évadban Pápán és Kiskőrösön templomi környezetben várják a rászoruló gyermekeket és a nagyközönséget - írták a tájékoztatóban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!