Zenei filmek a 25. Titanicon: Nico, Iggy, afgán metál a vásznon

Kultúra, 2018.04.05

Számos zenei csemegét hoz a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Az április 13-ig több fővárosi moziban zajló jubileumi szemle programjában szerepel film Nicóról, Iggy Pop és Josh Homme együttműködéséről, valamint egy afgán metálzenekarról is.

Az American Valhalla című dokumentumfilm az amerikai rock két fenegyerekének zenei együttműködését mutatja be. Iggy Pop és a Queens of the Stone Age frontembere, Josh Homme 2016-ban közös lemezt készített Post Pop Depression címmel, amelyet a kritikusok és a közönség is kedvezően fogadott.

A filmben utazásra invitálja a nézőt a két zenész a kaliforniai sivatagban felvett első demóktól az album megjelenésén át az azt követő amerikai és európai turnéig, amelynek csúcspontja a legendás londoni Royal Albert Hallban rendezett előadás volt. A film, amelyet Andreas Neumann és Josh Homme rendezett, és amelyben az idei Szigeten fellépő Arctic Monkeys dobosa, Matt Helders is feltűnik, csütörtök este az Uránia Nemzeti Filmszínházban, hétfőn pedig a Toldiban látható.

A Velencei Filmfesztiválon díjat nyert olasz rendezőnő, Susanna Nicchiarelli új filmje, a Nico, 1988 című road movie a Velvet Underground énekesnője és Andy Warhol egyik legfontosabb múzsája, Nico életének utolsó éveit mutatja be. A Christa Päffgen néven született előadó számai nagy hatással voltak a hetvenes és nyolcvanas évek, valamint az azóta eltelt időszak generációinak művészetére. A sötétség papnőjének hívott Nico negyvenéves kora után találta meg igazi önmagát: ekkor vetette le szépségének béklyóit és újraépíthette kapcsolatát elfeledett fiával. 1985-ös magyarországi koncertjét Live in Pécs címmel a Bahia kiadó jelentette meg kazettán. A versenyfilmet április 9-én az Urániában, 12-én pedig a Toldiban vetítik.

A RocKabul című zenei dokumentumfilm az első afgán heavy metál együttes, a District Unknown pályáját követi nyomon, miközben az afgán főváros underground zenei színtereire kalauzolja a nézőt. Tagjai - Qasem Foushanji (basszusgitár, szintetizátor, vokál), Pedram Foushanji (dob, ütőhangszerek), Yusef "Yo Khalifa" Ahmad Shah (ének, billentyűs hangszerek), Sulleiman Omar (gitár, billentyűs hangszerek, vokál) - autodidakta módon képezték magukat.

A zenész-filmrendező Travis Beard 2009-ben fedezte fel az afgán csapatot és az első időktől kezdve kamerájával követte útjukat, valamint tanácsokkal látta el őket karrierjük beindításával kapcsolatban. A film bemutatja, hogy a rockzenét az afganisztáni vallási fanatikusok a sátán szerzeményének tartják, és minden művelőjét üldözik. Az ausztrál születésű Travis Beard a Metal Hammer magazin Global Metal díját nyerte alkotásáért, a rendezővel vasárnap és hétfőn a vetítések után a Kino Caféban találkozhat a magyar közönség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!