Zeneipari érdekszövetség alakult

Kultúra, 2017.11.30

Music Hungary Szövetség néven a hazai zeneipar szereplőinek széles körét magába foglaló érdekképviseleti szövetség alakult csütörtökön Budapesten, az Artisjus székházában. Az alapító okiratot tizenöt szervezet képviselője írta alá.

A szövetség az idén immár ötödik alkalommal megrendezett Music Hungary konferenciából nőtt ki. A zenei oktatástól egészen a technikai szabályokig az ott megvitatott kérdések központi szerve lesz, amely véleményformáló és a döntéshozók felé a szakma érdekeit képviseli - mondta két alapító szervezet, a Sziget Kft. és az Etalon Produkció képviseletében Tóth Tibor.

Mint elhangzott, a Music Hungary Szövetség azért jött létre, hogy a populáris zenei életben a teljes szakma által támogatott és professzionális módon kidolgozott elemzések, javaslatok, tervek kerüljenek az asztalra. Tóth Tibor az MTI-nek hangsúlyozta: segíteni szeretnének a kultúrpolitikának a fontos kérdésekben, a döntések előkészítésében.

A szövetség céljai között szerepel a magyar zene részarányának növelése a hazai piacon, a Nemzeti Kulturális Alap könnyűzenei támogatása fenntarthatóságának biztosítása, az iparági szereplők szerepének növelése a támogatási programok végrehajtásában, a hazai zenészek egzisztenciális, jogi és szociális helyzetének javítása. Szintén a célok közt fogalmazták meg a szerzők, előadók és kiadók internetes felhasználásokból származó bevételeinek növelését, a koncertbelépők, jegyek áfájának csökkentését. A Szövetség a célok elérésének érdekében ellátja a hazai zeneipar szakmai képviseletét az egyes közigazgatási szervek, valamint a közönség irányában.

Az alapító okiratban megfogalmazták a magyar zenei exportiroda indításának elősegítését a hazai zeneipar külföldi szerepvállalásának támogatására, és a szövetség szakmai együttműködésre törekszik a filmiparral is.

Tomori Pál, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) igazgatója arról beszélt, hogy egy önkormányzatot próbáltak létrehozni, amely konszenzussal tudja képviselni a szakmai szereplőit.

A Music Hungary Szövetség tizennégy szakosztállyal alakult meg, ezek a szakma egészét lefedik. Külön szakosztálya lesz a fesztiváloknak, a kluboknak, a hangfelvétel-kiadásnak, a zenei kereskedelemnek, a zenei oktatásnak, a zeneszerzőknek és szövegíróknak, a médiának, a menedzsmentnek, a technikai háttérnek, a promótereknek, a zenei exportnak, az előadóknak.

A közös szervezet feladatának tekinti a szakmai képviselet ellátását a területet érintő valamennyi európai uniós vagy hazai jogalkotással kapcsolatos kérdésben.

A Music Hungary Szövetség alapítói: Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft, Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége, Artisjus Egyesület, Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület, Hangszeresek Országos Szövetsége, Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, Music Hungary Zeneműkiadó Kft. (Hangvető), A38 Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., Magyar Dj és Producer Egyesület, Akvárium Klub Üzemeltető Kft., VOLT Produkció Kft., Etalon Produkció, Leon Kft., Kultúrpark Kft. (Budapest Park) és Live Nation Kft.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!