Önkormányzat 2019 - Gulyás: a kormány elengedhetetlennek tartja a fővárosi közgyűlés egyértelmű állásfoglalását a budapesti beruházások kapcsán (2.rész)

Önkormányzati választás, 2019.10.22

    Gulyás Gergely annak kapcsán, hogy ha a főváros az eddig tervezett projektek helyett esetleg más beruházásokat szeretne, azt mondta: egyértelműek a hatásköri szabályok, a fővárosnak saját költségvetése van, a kormánynak pedig számtalan vállalása. Jövőre például a kormány 20 milliárd forintot tervezett a BKV-nak, és rendelkezésre áll az a 6 milliárd forintos pluszforrás is, amit még Tarlós István szükségesnek tartott a Lánchíd felújítására.

A mintegy 4400 milliárd forintot érintő fővárosi fejlesztési programok közül jó néhányról van már országgyűlési döntés, ha nem ezeket vagy nem ott szeretnék megvalósítani a fővárosban, akkor az összegekről ismét az Országgyűlésnek kell döntenie. Vannak olyan budapesti programok, amelyeket a kormány kész támogatni, de sehol nem szeretnének úgy fejleszteni, hogy az adott önkormányzat ehhez nem járul hozzá - fejtette ki.

Arra a kérdésre, hogy indokolt lehet-e egy Budapestért felelős tárca nélküli poszt létrehozása, a miniszter azt válaszolta: nem merült fel ennek a lehetősége.

A Borkai Zsolt lemondására vonatkozó kérdésre arról beszélt, hogy Győr polgármesterének azt kell eldöntenie, a jelenlegi helyzetben képes-e ellátni polgármesteri feladatait, megvan-e az ehhez a szükséges tekintélye. Kósa Lajos, a Fidesz alelnökeként hétfőn elmondta az ezzel kapcsolatos véleményét - tette hozzá.

A Miniszterelnökség vezetője arról, hogy a CDU frakcióvezető-helyettese miként értékelte Magyarország véleményét Törökországgal kapcsolatban, azt mondta: "felelőtlen nyilatkozatok még egy nagy pártban is előfordulhatnak". A német politikusnak érdemes lenne megismerkednie saját kormánya álláspontjával, amely ma már nagyon közel áll a magyar kormányéhoz, hiszen egy 3-4 milliós újabb menekülthullám éppen Németországot sújtaná leginkább - jelentette ki.

A Fidesz Európai Néppárt-tagságáról annyit jegyzett meg Gulyás Gergely, hogy azt kell eldönteni, milyen irányba szeretne haladni az Európai Néppárt és a Fidesz. Ha a kettő összehangolható, az semmilyen nehézséget nem jelent - mondta, hozzátéve, fenntartja álláspontját: ötven százalék, hogy újra teljes jogú tagságra kap bizalmat a Fidesz.

Várhelyi Olivér EU-biztosjelöltről annyit mondott, Európa egészének érdeke, hogy mielőbb hivatalba lépjen az új Európai Bizottság, az új magyar jelölt pedig semmilyen kritikát nem kapott. Miután Magyarország már jóval az Európai Bizottság elnökének megválasztása előtt ismertette, kit javasol biztosnak, a magyar kormány nem volt olyan helyzetben, hogy szükség lett volna egy női jelöltet is megneveznie.

A Miniszterelnökség vezetője kérdésre reagálva beszélt arról is, hogy az első félévben nagyjából 36 milliárd forintot biztosítottak a Magyar Falu Program pályázataira, de a tapasztalatok szerint ennél jóval nagyobb az igény. Csak a mellékutak felújítása tíz év alatt mintegy 2500 milliárd forintba kerülne, de akkor még nem esett szó a közösségi szolgáltatások fejlesztéséről, óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők körülményeinek javításáról - ismertette.

A miniszter hozzátette: örülne, ha a faluprogram kerete lényegesen bővülhetne, de erről nincs kormánydöntés. A kis falvak és a megyei jogú városok közötti települések számára eddig a települési operatív programokon keresztül tudtak uniós forrásokat kínálni, hasonló forrásokat látnának jónak a következő költségvetési ciklusban is, kiegészítve hazai forrásokkal.

A családtámogatási kedvezmények bővítési tervéről szólva annyit jegyzett meg, hogy a két- és többgyermekesek adó- és egyéb kedvezményeinek köréről nincs még döntés. Novák Katalin államtitkár készíti el majd az előterjesztést - közölte.

A kispesti ellenzéki politikusokat érintő hangfelvételekkel kapcsolatban érkező kérdésre azt válaszolta: elsőként meg kell várni, hogy a büntetőeljárás milyen eredménnyel jár, az egyes fejlesztési projektek vizsgálatával addig nem foglalkoznak.

Arra a kérdésre, hogy Karácsony Gergely főpolgármester még a kampányban CT-ket ígért valamennyi fővárosi kerületnek, Gulyás Gergely azt mondta: jelenleg is több CT áll rendelkezésre, mint ahány fővárosi kerület van, a területi eloszlást azonban érdemes megvizsgálni. A főpolgármester programjából a rakparttal kapcsolatos terveket és a Városháza melletti, ma lezárt parkoló közparkká alakítását emelte ki, amelyekben számíthat Budapest a kormány támogatására.

Szintén kérdésre válaszolva Gulyás Gergely megerősítette, hogy nincs napirenden alkotmánymódosítás, az alaptörvény alapvető változtatására nincs szükség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!