Önkormányzat 2019 - Jogerős a fővárosi kompenzációs listás eredmény

Önkormányzati választás, 2019.10.28

Jogerőssé vált az önkormányzati választás fővárosi kompenzációs listás eredménye, miután nem érkezett jogorvoslati kérelem a határidő lejártáig, hétfőn 16 óráig, így a Fővárosi Közgyűlés akár már a jövő héten megtarthatja alakuló ülését.

A Fővárosi Közgyűlésnek 33 tagja van: a közvetlenül választott főpolgármester, a 23 kerület polgármestere, továbbá 9 képviselő a fővárosi kompenzációs listáról szerez mandátumot.

A kompenzációs listás mandátumokat a vesztes polgármesterjelöltekre leadott szavazatok arányában osztotta szét a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) pénteken, azt követően, hogy valamennyi kerületi polgármester-választás eredménye jogerőssé vált.

Az FVB fővárosi listás eredményt megállapító, egyhangúlag meghozott határozata ellen hétfőn 16 óráig lehetett jogorvoslati kérelmet benyújtani. Mivel ilyen kérelem a Fővárosi Választási Iroda tájékoztatása szerint a határidő lejártáig nem érkezett, az eredmény jogerőssé vált, és a Fővárosi Közgyűlés már akár a jövő héten megtarthatja alakuló ülését.

A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésbe - a főpolgármestert, a polgármestereket, valamint a kompenzációs listás képviselőket is beleszámítva - a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP 18, a Fidesz-KDNP 13 tagot küldhet, és tagja a közgyűlésnek két független polgármester is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!