Ukrajnai háború - Harcképtelenné tett orosz hadi felszerelést állítanak ki Varsóban

Orosz-ukrán háború, 2022.06.20

Harcképtelenné tett páncélos járműveket és egyéb orosz hadi felszerelést állítanak ki június végén a varsói királyi kastély előtti téren, a tárlat címe a Legyőzhetetlen hadsereg lesz - erősítette meg Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal főnöke hétfőn.

A varsói kormányfői hivatal miniszteri rangú vezetője a Korczowa-Krakivec lengyel-ukrán határátkelőn rendezett hétfői sajtóértekezleten erősítette meg újságíróknak Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter vasárnapi, a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban tett bejelentését, miszerint Varsóban, majd a spanyol és a portugál fővárosban is bemutatják az ukrajnai háborúban tönkretett, kiégetett orosz hadi felszerelést.

Dworczyk Korczowában közölte: a kiállítást a lengyel kormányfői hivatal és az ukrán védelmi tárca közötti megállapodás nyomán rendezik meg. "Egyfelől az orosz hadsereg által Ukrajnában elkövetett borzalmakat mutatjuk be, másfelől az ukrán fegyveres erők hősies védekezését, valamint harcuk eredményét, vagyis a tönkretett felszerelést" - fejtette ki a lengyel politikus.

A korczowai sajtóértekezletet Dworczyk Olekszander Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszterrel együtt tartotta, fő témája a lengyel-ukrán határon át haladó teherforgalom bővítése volt. Az eddig akár 24 órás várakozást is jegyző Korczowa-Krakivec határátkelőn az utóbbi napokban duplájára növelték a kamionok ellenőrzését végző kapacitást - közölte Dworczyk, aki szerint a közeljövőben kétszeresére nő a Lengyelország és Ukrajna közötti teherforgalom.

A lengyel-ukrán határon áthaladó teherforgalom bővítésének terveit a lengyel média az ukrajnai élelmiszer-kivitellel is kapcsolatba hozza. A lengyel kormányfői hivatalhoz tartozó Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) múlt héten közzétett jelentése szerint a lengyel határátkelőkön keresztül vezet az ukrán élelmiszerexport egyik fő útvonala: márciustól májusig a gabonafélék, az olajos magvak és az olajok 30 százalékát szállították Ukrajnából Lengyelországon keresztül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!