Ukrajnai háború - TASZSZ: a moszkvai lefortovói börtönbe szállították át az Azov több parancsnokát

Orosz-ukrán háború, 2022.06.19

A moszkvai Lefortovo kerület előzetes letartóztatási központjába szállították át az ukrán nacionalista Azov zászlóalj több parancsnokát - jelentette vasárnap a TASZSZ hírügynökség a bűnüldöző szervektől származó információra hivatkozva.

"Több olyan Azov-parancsnokot, akik Mariupol ostromakor adták meg magukat, Lefortovóba vittek" - mondta a névtelenül nyilatkozó informátor, aki nem nevesítette, hogy kit szállítottak át a csak Oroszország által elismert "Donyecki Népköztársaságból" Moszkvába.

A TASZSZ egy ugyancsak meg nem nevezett, az erőszakszervezetekben szolgáló illetőre hivatkozva azt írta, hogy az Azov parancsnokhelyettesét, Szvjatoszlav Palamart és az ukrán fegyveres erők 36. dandárjának parancsnokát, Szerhij Volinszkijt szállították át Oroszország területére, vizsgálati intézkedések céljából.

A Donyec-medencéért vívott háborút megelőzően Palamar részt vett a "narancsos forradalomban", amely 2004 novembere és 2005 januárja között zajlott le Ukrajnában, majd 2014-ben a kijevi harcokban is. Mielőtt megadta magát az Azovsztal acélműben, többször fogadkozott, hogy az utolsó emberig harcol, de a TASZSZ szerint az első parancsnokok egyike volt, aki elhagyta a létesítményt.

A hírügynökség úgy tudja, hogy az Azovsztalban kapitulált ukrán katonák közül Volinszkij az egyetlen tiszt, akiről a megadás után újságírók videofelvételt készítettek. 2014-ben, amikor a Krímben szolgált, egysége az orosz csapatok engedélyével fegyvertelenül hagyhatta el a félszigetet. Az Azov több más tagjával együtt gyakran tett nyilvános nyilatkozatokat, egyebek között az amerikai elnököt, a pápát és brit kormányfőt felszólítva, hogy szervezzék meg az Azovsztalban bekerítettek evakuálását.

A TASZSZ úgy tudja, hogy több mint ezer olyan ukrán katonát szállítottak Oroszországba vizsgálati célból, akik Mariupolban adták meg magukat. A hírügynökség a bűnüldözési szervektől úgy értesült, hogy hamarosan újabbakat fognak oda átvinni, hogy egyebek között szembesítést végezzenek el a részvételükkel. Jelenleg több mint százan lehetnek az orosz fővárosban, köztük olyan külföldi zsoldosok is, akik az Azovsztalban adták meg magukat.

Az orosz védelmi minisztérium szerint május 16-tól kezdődően 2439 Azov-tag és ukrán katona tette le a fegyvert és adta meg magát, az acélműben. Május 20-án az orosz katonák teljesen "felszabadították" az Azovsztal területét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!