Befejeződött a sztrájk a Pick Zrt. pécsi üzemében

Pick Szeged, 2015.02.26

Öt és fél órás sztrájk után befejezték a munkabeszüntetést és újra elkezdtek dolgozni a Pick Szeged Zrt. (Pick Zrt.) pécsi üzemében, miután a szakszervezet megállapodott a vállalat vezérigazgatójával.

Mindezt a munkabeszüntetést meghirdető Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezetének (ÉMFSZ) és a Liga Szakszervezetek képviselői jelentették be csütörtök délután a pécsi üzem előtt.

A megállapodás értelmében a dolgozók visszamenőleg utalványok formájában kapnak juttatásokat az elmúlt hónapokban végzett pluszmunkáikért, valamint a bérrendszer továbbfejlesztésére, a bérek emelésére, a teljesítmény meghatározására vonatkozó tárgyalások indulnak.

Mózes Tibor, a Liga Szakszervezetek szervezési osztályának vezetője elmondta, a reggel hat és délelőtt fél tizenkettő között tartó sztrájk ideje alatt a helyszínre érkezett Nagy Endre, a Pick Zrt. vezérigazgatója, aki a mintegy kétszáz sztrájkoló munkavállaló véleményét meghallgatva tett javaslatot a konfliktus rendezésére. Ezt követően az ÉMFSZ tárgyalódelegációja és a munkáltató kidolgozta a konfliktust lezáró megállapodás részleteit, amelynek értelmében a pécsi üzemben foglalkoztatott minden fizikai dolgozó részére február, március és április hónapra a cég havi 10 ezer forint értékű juttatást utalvány formájában biztosít.

Megállapodás született arról, hogy a bérrendszer továbbfejlesztésére, a bérek emelésére, a teljesítmény meghatározására vonatkozó, május 1-től hatályba lépő új bérrendszer bevezetésével kapcsolatos tárgyalásokat rövid időn belül lefolytatják. Emellett azt is vállalta a munkáltató, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy a létszámproblémákat megoldja.

Bibók István, az ÉMFSZ elnöke elmondta: a szakszervezet májustól 8-10 százalékos béremelést szeretne elérni a pécsi üzemben dolgozó alkalmazottak számára.

A csütörtöki megmozdulásra azt követően került sor, hogy február 10-én már tartottak a dolgozók egy eredményt nem hozó, egyórás figyelmeztető sztrájkot a Pick Zrt. által előírt drasztikus teljesítménynövelés miatt.

Ennek oka az volt, hogy a munkavállalók közt elkeseredést, elégedetlenséget váltott ki, hogy nyár óta a munkáltató a műszakonként feldolgozandó félsertések számát 3200-ról 3600-ra, esetenként még többre emelte. Ezt a teljesítményt uqyanakkor a Liga közlése szerint a munkáltató semmivel sem honorálta.

A Liga Szakszervezetek korábbi közleménye szerint tovább fokozta a feszültséget, hogy a csontozóban azon a szalagon, ahol a Pick munkavállalói dolgoznak, a cég bérmunkásokat is foglalkoztat, akik magasabb bért kapnak, mint a jóval nagyobb tapasztalattal rendelkező munkavállalók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!