A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe

Sport, 2020.04.24

A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, mivel az európai szövetség (EHF) végrehajtó bizottsága pénteken törölte az egyenes kieséses szakaszt.

Férfi kézilabda NB I - Telekom Veszprém - MOL-Pick Szeged A férfi BL a csoportkör után, a rájátszás első fordulója előtt szakadt félbe a koronavírus-járvány miatt. A negyeddöntőbe jutásért a Veszprém a lengyel Orlen Wisla Plock, a MOL-Pick Szeged pedig a címvédő északmacedón Vardar Szkopje csapatával találkozott volna, majd továbbjutás esetén a negyeddöntőben a két magyar együttes egymással játszott volna.

A jelenlegi tervek szerint a négyes döntőt december 28-29-én rendezik Kölnben a két csoport első két-két helyezettje, vagyis a spanyol Barcelona, a francia Paris Saint-Germain, a német THW Kiel és a Telekom Veszprém részvételével. A többi csapat számára véget ért a BL-szezon.

Az EHF a világjárvány miatt júniusra tervezett összes mérkőzését törölte. Közleménye szerint a férfi BL egyenes kieséses szakaszának két fordulóját a sűrű versenynaptár, valamint az EHF új média és marketing megállapodásai miatt nem lehet ősszel megrendezni.

A női Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének céldátuma nem változott, az európai szövetség továbbra is úgy tervezi, hogy a tornára szeptember 5-6-án kerül sor. Jelenleg vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a negyeddöntőket meg lehet-e rendezni szeptember 3-án. Amennyiben a szeptemberi időpont nem tartható, akkor októberre halasztják a tornát, a negyeddöntőket törlik, a négyes döntőben pedig a két középdöntő-csoport első két-két helyezettje, vagyis a címvédő Győri Audi ETO KC, a francia Metz HB és Brest Bretagne, valamint a dán Esbjerg HB léphet pályára.

A férfi EHF Kupát - amelyben a Grundfos Tatabánya KC szerepelt - törölték, a hátralévő csoportmérkőzéseket, a negyeddöntőket és a négyes döntőt sem rendezik meg. Ugyancsak végeredmény nélkül befejezettnek nyilvánították a női EHF Kupát - amelyben még versenyben volt a címvédő Siófok KC -, illetve a férfi és a női Challenge Kupát.

Az EHF a döntéseit olyan kormányzati intézkedésekkel indokolta, mint például az utazási korlátozások és a jelentős tömeget vonzó események tilalma. Az európai szövetség célja, hogy az évadot a "lehető legjobb módon" fejezzék be, de ez ne legyen rossz hatással a következő idény kezdetére.

"Nagyon felháborító, és bízom benne, hogy ez valami áprilisi tréfa. Nem tudom hova tenni" - nyilatkozta a Kossuth Rádiónak a szegediek válogatott kapusa, Mikler Roland. Hozzátette, ha már megrendezik a folytatást, akkor rendezzék meg úgy, ahogyan annak lennie kell, és játsszák le egymás ellen a mérkőzéseket azok a csapatok, amelyek előtt még nyitva áll a kapu a négyes döntőbe jutásra, hiszen az egész szezonban azért küzdöttek.

"Miért veszik el a lehetőséget azoktól a csapatoktól, amelyek előtt még nyitott lett volna a kapu? Nagyon szép, hogy a két csoport első két helyezettje megy a négyes döntőbe, de hol korrekt ez? Felháborító!" - hangsúlyozta.

Mikler hozzáfűzte, természetesen örül, hogy a válogatott ott lehet a jövő januári egyiptomi világbajnokságon, de a klubcsapatukkal történtek most sokkal aktuálisabbak számukra.

Nagy László a Veszprém sportigazgatójaként úgy vélekedett, nagyobb mozgástere nem igazán volt az európai szövetségnek, mint a december vége. Rávilágított, hogy egyedi esetről van szó, és reményei szerint a következő száz évben nem történik olyan, hogy a versenynaptárt ilyen mértékben módosítani kell.

"Elfogadjuk, tiszteletben tartjuk a döntést, és legalább már tudjuk, hogyan kell készülni, hogyan kell időzíteni. Újra ott lehetünk a négyes döntőben, ez végtelenül jó hír" - magyarázta.

A magyar válogatott szakmai stábjának tagjaként Nagy László úgy fogalmazott, a BL decemberi négyes döntője nem segíti a nemzeti csapat felkészülését a januári világbajnokságra, ez nehézséget jelent, de igyekezni fognak megbirkózni a feladattal.

"Most kell előre pihenniük a játékosoknak, mert decemberben nem lesz rá idő, persze, a sérülések elkerülése érdekében igyekszünk majd maximális pihenőidőt biztosítani nekik" - nyilatkozta.

Bartha Csaba, a Győri Audi ETO KC elnöke az M4 Sportnak elmondta, örül, hogy úgy döntöttek, a női BL-ben is lesz négyes döntő. Hozzátette, az amúgy is rettentően nehéz kétnapos tornát kiegészítették a csütörtöki negyeddöntővel - amelyben a győriek a román CSM Bucurestivel találkoznak -, de legalább a pályán dől el a továbbjutás, ez a sportszerűség szempontjából rendben van.

"Számomra furcsa, hogy a férfiaknál nem kell játszani a négyes döntőbe jutásért, a nőknél igen. Nagyon sajnálom a Szegedet, amely elesett a továbbjutás lehetőségétől, és azt is értem, a nőknél miért törekszenek arra, hogy legyen negyeddöntő, de ezt nem szeretném kifejteni" - közölte.

Az elnök hozzáfűzte, Danyi Gábor vezetőedzővel együtt az a véleményük, hogy június végén, július elején el kell kezdeni az edzéseket, mert nyolc hétre biztosan szükség van ahhoz, hogy csúcsformában legyen a csapat. Ráadásul négy nap alatt három olyan mérkőzést kell játszani, amilyet egy héten egyszer szokott az együttes.

"Ez nagyon nehéz feladat lesz a játékosoknak és a szakmai stábnak is, de ezt a feladatot kaptuk, ezt írták elő, állunk elébe" - szögezte le.

Bartha rávilágított, hogy a negyeddöntő ezúttal egy mérkőzésen dől el, normál esetben viszont hazai közönség előtt, hazai pályán játszották volna a visszavágót, de ez az előny most a semleges pálya miatt megszűnik.

Elárulta, hogy a győri kézilabdázók többsége azt mondta, játszani szeretne, ő pedig úgy látja, az októberi időpont egy kicsivel jobb lenne, mert jobb formában lennének a csapatok.
(MTI)

Címkék

Telekom Veszprém EHF
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!