A gyermekvédelem állt a 27. úszásoktatói és edzői konferencia központjában

Sport, 2016.11.13

    Budapest, 2016. november 13., vasárnap (MTI) -  A  gyerekek elleni erőszak megelőzése volt a 27. úszásoktatói és edzői konferencia központi témaköre, amelyen egyebek mellett kiderült, hogy a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) a brit modellből is átültetne elemeket a magyar gyakorlatba a gyerekek védelmében.

A MÚSZ az elmúlt időszakban nyilvánosságra került, évtizedekkel ezelőtt történt esetek miatt már korábban felvette a kapcsolatot a társadalmi probléma elismert szakembereivel.

Ashley Cox, a Brit Úszó Szövetség jogi bizottságának vezetője, a sportjoggal 13 éve foglalkozó szakember három úszóedző, Paul Hickson, Mike Edge és Mike Drew esetét elevenítette fel. Mindhármukat elítélték súlyos szexuális bűncselekmények miatt. A konkrét esetek hatására a Brit Úszó Szövetség minisztériumi közreműködéssel vizsgálta az 1996 és 2001 közötti ügyeket, amelyekről jelentést írt. A szervezet ügyvezetője akkor David Sparkes, az európai szövetség (LEN) jelenlegi főtitkára volt.

A jelentés megállapította, hogy a szexuális és egyéb erőszakos tett elkövetője rendszerint olyan személy, akiben a fiatal megbízik. A fiatalok állítását gyakran nem hiszik el, így sokan vannak, akik soha nem beszélnek arról, mi történt velük, és a gyerekek nem tudják, kihez forduljanak segítségért. Az edzők figyelmét pedig fel kell hívni a karizmatikus személyiség és az ezzel járó hatalom veszélyeire.

A rendkívül alapos vizsgálat után a brit kormány létrehozta a Gyermekvédelem a sportban nevű szervezetet, amely felé minden sportszervezet jelentési kötelezettséggel bír. A felállított testület auditálja és ellenőrzi ezeket az éves jelentéseket. Ennek eredményeképpen jelentősen csökkent az erőszakos események száma.

Hargitay András szövetségi kapitány jelezte, az edzők védelme is nagyon fontos, elvégre alapos vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy bizonyos legyen, a fiatalok nem állítottak valótlant, amikor beszéltek a velük történtekről.

Előadást tartott Herczog Mária szociológus, aki szakmai ajánlásokat fogalmazott meg, melyek nagy része a sportágfejlesztési tervbe is bekerült.

A szakember szerint egyértelmű, hogy a megelőzésre kell koncentrálni, ennek egyik eleme, hogy a gyermek és a szülők, a gyermek és a pedagógusok, a gyermek és az edzők, az edzők és a szülők között alakuljanak ki a bizalmi viszonyok, de leginkább az a fontos, hogy a gyermek környezetében legyen legalább egy ember, akiben maximálisan megbízik.

"Minden az edzőkön múlik, rajtatok a világ szeme, a gyerekek sorsa a ti kezetekben van. Soha nem látott feltételek mentén dolgozhattok, és biztos vagyok az elhivatottságotokban" - fogalmazott Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke. "Fontos, hogy a gyerek ne csak tanuljon, és ne csak versenyezzen, hanem a lelke is rendben legyen, hogy mi, ti meg tudjátok óvni őket. Amíg más sportágakban elmennek külföldre az edzők, hozzánk hazajönnek. Magyarország vonzó környezet, soha nem látott világbajnokság előtt áll, mondhatom, hogy a világ úszósportjának egyik legnagyobb bázisa vagyunk" - tette hozzá a 2017-es budapesti vb-re is utalva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!