A riói kudarcon túl vannak a birkózók, a jövő biztató Gulyás István szerint

Sport, 2016.12.07

A riói olimpia kudarcán már túltették magukat a birkózók, a tanulságokat mindenki leszűrte, ráadásul a legjobbak közül senki sem vonult vissza, ezért Gulyás István, aki a női mellett január elsejétől férfi szabadfogású szövetségi kapitány is, bízik abban, hogy a következő játékokon lényegesen eredményesebbek lesznek.

A szakember az M4Sport Sportreggeli című műsorában megjegyezte, hogy az idei olimpia után - mely számára is fájó volt - kollégáival megbeszélték, hogy miben kell változtatni a jövőben.

A két szakág összevont kapitányi pályázatán győztes tréner ezúttal is hangsúlyozta, hogy birkózásban nem megvalósítható az egyéni felkészülés, ezért központi munka, közös edzőtáborok lesznek a jövőben. Jelezte, eddig is hasonló volt az elv, ám a közös munkából többen kivonták magukat.

Az edzői stábjáról azt mondta, az elképzelése megvan, a névsort leadta a szövetségnek, ám ez egyelőre nem nyilvános, majd az elnök mondja ki a végső szót a személyekről. Szerinte az edzők esetében a jogkörök tisztázása az elsődleges feladat, mondván "Ne csak Las Vegasba akarjanak utazni az edzők egy adott világbajnokságra, hanem egy lengyelországi versenyre is".

A következő olimpiáig, 2020-ig terjedő időszakot tekintve bizakodó, mert egyetlen versenyző sem hagyja abba, "a 2018-as magyarországi világbajnokság nagy motivációt jelent mindenkinek, onnan pedig már csak egy ugrás a tokiói olimpia".

A sportágban a riói olimpián nagy viharokat kavart bíráskodásról a kapitány úgy vélekedett, hogy "a szabályok nem rosszak, csak be kellene tartani őket. Ha a bírók nem lennének részrehajlóak, nem lenne gond". Gulyás István véleménye szerint a botrányok ártottak a sportágnak, ám egy, a nemzetközi szövetség terveiben szereplő profi bírói kar létrehozása segítene ezen a problémán is.

Gulyás Istvánnak ugyanakkor még idén, csak női kapitányként sem értek véget feladatai, mivel a hétvégén a BOK (volt Syma) Csarnokban rendezik meg a nem olimpiai súlycsoportok világbajnokságát, melyen 55 kilogrammban a junior korú, ám már felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes Galambos Ramóna, míg 60 kilogrammban a vb- és Eb-érmes Barka Emese képviseli a magyar színeket.

"Nagyon remélem, hogy valamelyikük érmet fog nyerni a hétvégén" - mondta a szakember, megjegyezve azt is, hogy az olimpiáról lemaradt versenyzőknek jó esély ez a világbajnokság, így várhatóan nagy mezőny gyűlik össze, minden súlycsoportban (nők 55, 60 kg, szabadfogás 61, 70 kg), kötöttfogás 71, 80 kg) 40 körüli indulói létszámmal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!