Aján Tamás emelt fővel távozik a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségtől

Sport, 2020.04.16

A tokiói olimpia halasztása miatt döntött Aján Tamás arról, hogy távozik a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöki posztjáról és visszavonul.

"Először is hadd korrigáljak egy dolgot, nem lemondtam, hanem visszaléptem" - kezdte a Kossuth Rádiónak adott interjúját a 81 éves sportdiplomata, hozzátéve, hogy voltak feltételei a visszalépésnek, amelyet az IWF elnöksége elfogadott.

A döntés hátterében Aján szavai szerint az áll, hogy már a legutóbbi választáson jelezte, többé nem indul újra a posztért, a szövetség alapszabálya azt mondja ki, hogy az olimpia befejezéséig szól a mandátum, újabb egy évet pedig már nem akart várni a távozással.

Feltételei közül kettőt nevezett meg. Egyik kérése az volt, hogy a szövetség apparátusa az év végéig maradhasson és dolgozhasson tovább, másrészt nem szeretett volna tiszteletbeli elnök lenni, amiből több is van az IWF-nél. Ő a sportág tiszteletbeli nagykövete lesz, a cím segítségével pedig el tud majd menni minden olyan versenyre, amelyre szeretne.

Aján Tamás az interjúban beszélt a szövetségnél töltött évekről, arról, hogy 1970-től 1976-ig IWF-alelnök volt, 1976-tól 2000-ig főtitkár, majd egészen mostanáig elnök. Úgy érzi, már alelnökként is tudott tenni a sportágért, amely a 70-es években a "padlón volt", ám később stabil olimpiai sportággá vált.

"Amit nem kívánok letagadni, hogy a legnagyobb kihívás a doppingellenes harcban volt, mert a világnak egy bizonyos részében majdhogynem a felkészülés kötelező részévé tették, hogy doppingszert használjanak, elsősorban anabolikus szteroidokat. Egészen a mai napig küzdök és küzdöttem ellene" - mondta Aján Tamás. Megemlítette azt is, hogy szerencsére a doppingellenes harcban nagy előrelépés történt a világban, és az IWF volt az első, amely olimpián nem engedett elindulni országokat a doppingesetek miatt. Mint mondta, Rióban négy ilyen volt és Tokióba is három-négy nemzet nem utazhat majd el.

Az elnökségen belüli feszültségeket és az őt ért kritikákat - elmondása szerint - az elmúlt években éppen az okozta, hogy a vezetőtestületben hat tag is van, akik olyan országokat képviselnek, ahol nagyon sok a pozitív doppingeset, márpedig nekik nagyon nehéz volt megmagyarázni, hogy miért erőltette olyan szabályok végigvitelét, amelyekkel felfüggeszthetnek országokat a dopping miatt.

A feszültségek ellenére ugyanakkor az elnökség egyhangúlag fogadta el Aján feltételeit most, nem volt vita azokról.

"Teljesen csendben, nyugodtan visszavonulok, emelt fővel távozom" - jegyezte meg Aján, aki már szerda éjszaka rengeteg támogató hangvételű, köszönetnyilvánító levelet kapott, mások mellett nemzeti szövetségi elnököktől.

Azt is elmondta, hogy visszavonulása ellenére továbbra is áll a vizsgálatok elé, amelyet ő kezdeményezett a német ARD televízió januári műsorát követően. Az adásban személyesen őt vádolták meg pénzügyi visszaéléssel, és azzal, hogy a tudtával folyik rendszerszintű doppingolás a súlyemelésben. Aján Tamás elmondta, hogy a jelenlegi megbízott elnök, Ursula Papandrea egy kanadai céget kért fel a vizsgálatra, amelynek munkatársai megszállták az IWF budapesti irodáját, mindent lefoglaltak, az adatokat lementették és június 19-ig kell jelentést készíteniük. Aján szerint az egymillió dollárért megbízott cég "valamilyen eredményt" biztosan fog produkálni, ő pedig kíváncsian várja azt.

Az ARD riportjának állításait most is tagadta. Hangsúlyozta, hogy a német szövetség elnökének nyilatkozata váltotta ki a vádakat, akinek nem lehettek információi a pénzügyekről, mert nem volt tagja az elnökségnek.

A magyar sportvezető a riportban azt is elmondta, úgy érzi, a megbízott elnök, az amerikai Papandrea maga alá akarja gyűrni az IWF-et, ugyanakkor a korábbi feszültségeket rendezték egymás között, összhangba kerültek egymással és békével válnak el.

Aján Tamás már a jövőre vonatkozó terveiről is beszélt. Hangsúlyozta, nem szeretne teljesen leállni, és már két nemzetközi szervezet meg is kereste egy-egy ajánlattal, emellett pedig külön háláját fejezte ki Kulcsár Krisztiánnak, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének, aki felajánlotta neki, hogy továbbra is dolgozzon a MOB-ban.

"Jelenleg a Magyar Olimpiai Akadémia elnökeként tevékenykedek, de őszintén elmondom, hogy eddig kevés időm volt erre. A jövőben talán több időt tudok fordítani az akadémia munkájára" - nyilatkozta Aján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!