Atlétikai Eb - Venyercsán 12., Helebrandt fatális balesete 50 kilométeres gyaloglásban

Sport, 2018.08.07

A gyalogló Venyercsán Bence 12. lett 50 kilométeres gyaloglásban a berlini atlétikai Európa-bajnokságon, Helebrandt Máté sérülés miatt feladta a versenyt.

A leghosszabb távú viadal indulói reggel fél 9-kor indultak útnak a belvárosi Breitscheidplatzon, a Vilmos császár emléktemplom szomszédságában kialakított szurkolói zónától és a cél is itt volt. Ekkor még kellemesnek mondható 25 fokos időben vágtak neki a félszáz kilométernek, de másfél óra múlva már 30 fok fölött járt a hőmérséklet. A tavalyi világbajnokságon meglepetésre hatodik Helebrandt a rajttól csatlakozott a többiektől egyre jobban ellépő élmezőnyhöz, amelyben a világ- és olimpiai bajnok szlovák Matej Toth diktálta a tempót. A nyíregyházi gyalogló 10, 15 és 24 kilométernél is együtt haladt a legjobbakkal, amikor egy fatális baleset történt. Egy frissítő állomásnál az egyik versenyző eldobott egy vizes palackot, amire Helebrandt rálépett, elesett, s kifordult a bokája. Még megpróbálta folytatni a versenyt, de fájdalmai miatt fel kellett adnia. A bokája felduzzadt, így egyelőre nem lehetett megállapítani, hogy eltört-e.

"Agyrém! Felrobbanok!" - kommentálta az esetet Spiriev Attila sportigazgató. Hozzátette, Helebrandt kirobbanó formában volt, remekül mozgott, érmes lehetett volna.

A 36 fős mezőny másik magyarja, Venyercsán Bence a 12. helyen ért célba 3:58:25 órás új utánpótlás (23 év alatti) országos csúccsal.

A számot a 23 éves ukrán Marian Zakalnickij nyerte, megelőzve az olimpiai és világbajnok Matej Tothot, akinek az Eb-arany továbbra is hiányzik gyűjteményéből.

A nőknél 19-en indultak, köztük Torma Anett, aki a kizárás sorsára jutott. A magyar, de spanyol színekben versenyző Takács Júlia, aki a legjobb idővel érkezett Berlinbe, bronzérmet szerzett.


Eredmények, 50 km gyaloglás:

férfiak, Európa-bajnok:

-----------------------
Marian Zakalnickij (Ukrajna) 3:46:32 ó
2. Matej Toth (Szlovákia) 3:47:27
3. Dzmitrij Dzubiny (Fehéroroszország) 3:47:59
...12. Venyercsán Bence 3:58:25


nők, Európa-bajnok:

-------------------
Ines Henriques (Portugália) 4:09:21
2. Alina Cvilij (Ukrajna) 4:12:44
3. Julia Takács (Spanyolország) 4:15:22
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!